2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

70 éve nem volt volt ekkora orvossztrájk

2016. április 26., kedd 18:44, frissítve: kedd 18:48

A brit állami egészségügyi szolgálat hét évtizedes történetének legnagyobb orvossztrájkja kezdődött Angliában. Az általános sztrájkot a már végzett, de szakvizsga előtt álló orvosok hirdették meg, mert nem sikerült egyezségre jutniuk a kormánnyal a hétvégi pótlékrendszer átalakításáról.

Mentsük meg az egészségügyet! Ezt skandálták fiatal angol orvosok, akiktől az egészségügyi miniszter megvonná a szombati bérpótlékot. Alapbérük ugyan magasabb lenne, a szakvizsga előtt álló rezidensek mégis elégedetlenek. A szombati pótlék eltörlésével a kórházak sokat spórolnának. „Az orvosszövetségbe tömörült orvosok dolgoznak a kórházakban, ők tudják, hogy mi van az első vonalban. Az egészségügyi miniszter soha nem volt az első vonalban, soha nem dolgozott kórházban, fogalma sincs arról, hogy miként működik egy kórház, aztán jön ezekkel a nevetséges ötletekkel” – mondta Nicola Miller fiatal orvos.

A sztrájkban 45 ezer orvos vesz részt, 13 ezer műtétet halasztottak el. A második világháború óta ez az első olyan munkabeszüntetés, amely a kórházak sürgősségi és szülészeti osztályaira is kiterjed. „Azok a vélemények, hogy „radikalizálódunk”, hogy baloldaliak vagyunk, teljesen nonszenszek. Minél kevesebb lenne az ilyen beszéd, annál jobb lenne” – fogalmazott James Crane doktor.

Az egészségügyi miniszter az orvosokra hárította a felelősséget azért, ha egy beteg meghal a sztrájk idején. „Ők döntöttek így. Azt választották és azt tették, ami eddig még soha nem fordult elő: nem biztosították a sürgősségi ellátást” – hangsúlyozta Jeremy Hunt.

A munkabeszüntetés folytatódik: a brit orvosszövetség szerdára hasonló megmozdulást hirdetett meg.    

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!