2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

20 év börtönre ítélték a filmrendezőt

2015. augusztus 25., kedd 18:39, frissítve: kedd 19:01

Terrorizmus vádjával ítélt 20 év börtönre egy krími ukrán filmrendezőt egy orosz bíróság. A művész koncepciós pernek tartja az ügyet, az Európai Filmakadémia tagjai, köztük Tarr Béla is nyílt levélben kérték az orosz elnöktől a rendező szabadon bocsátását.

Rázendített az ukrán himnuszra a bíróságon Oleh Szencov filmrendező – így reagált arra, hogy az orosz bírák 20 év börtönre ítélték. A krími ukrán filmes a vád szerint terrorcsoportot hozott létre az oroszok által megszállt félszigeten, ahol a szervezet állítólag két támadást is végrehajtott tavaly májusban. Szencov szerint koncepciós per áldozata lett, és mindössze annyi a bűne, hogy részt vett az oroszbarát vezetést megbuktató ukrajnai tüntetéseken, később pedig ellenezte a Krím elcsatolását. A rendezőt akkor vették őrizetbe krími otthonában, amikor a térség a gyakorlatban már Moszkva fennhatósága alatt volt, ezért zajlott a tárgyalás orosz területen.



„Oroszország, kifelé a Krímből!” – ezt skandálták a kijevi orosz nagykövetség előtt összegyűlt ukrán tüntetők, akik szerint Szencov helyett Vlagyimir Putyint kellene börtönbe zárni. Szencov kollégái szerint koholt vádak alapján ítélték el a filmest. „Erőteljes filmrendezőnek ismerjük Olehet, humanistának. Még csak gondolni sem tud arra, hogy megöljön egy neki nem tetsző személyt. Ő művész” – fogalmazott Oleh Fialko ukrán filmrendező.

Az eljárás ellen korábban Ukrajna és az Egyesült Államok is tiltakozott. Az Európai Filmakadémia tagjai, köztük Tarr Béla is nyílt levélben kérték Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a rendező szabadon bocsátását, de több orosz filmes is nyíltan kiállt Szencov mellett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!