2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Víz alá került Párizs egy része

Hír TV

2018. január 27., szombat 22:59, frissítve: vasárnap 12:37

Árvíz pusztít Párizs külvárosaiban, miután a Szajna vízmagassága megközelítette a hat métert. Sok településrészt csak csónakkal lehet elérni. Olyan község is van, ahol már szerda óta nincs áram.

Csónakon vagy derékig vízben gázolva lehet csak közlekedni Villeneuve-Saint-Georges kisvárosban, Párizstól 20 kilométerre keletre. Több településrész víz alá került, a helyi lakosok napok óta menekítik, amit lehet. A vízben úszó szemét is gond.

„A szemét összegyűjtésével próbálkozunk, mert jönnek rá a patkányok, és meg akarjuk akadályozni a fertőzéseket. Lényegében nekünk kell megcsinálnunk a városvezetés feladatait. Semmi segítséget nem kaptunk, csak a lakosok összefogásának köszönhető, hogy nem szemétben úszunk” – panaszkodott egy helyi férfi.

A központi segítséget hiányolják a környékbeli településeken is. „Szerda óta nincs áram, ezért fűteni se tudunk, még ott se, ahol egyébként nincs árvíz. Nem működnek a hűtőgépek se, minden megromlik. Ugyanez volt két éve, szerintem nem normális, hogy megint ez van” – mondta a helyi lakos.

Párizs belvárosában a Szajna áradása inkább turistalátványosság. A víz elöntötte a rakpartokat, és ott is kacsák úszkálnak, ahol egyébként autók közlekednek. „Nem igazán aggódunk, hiszen most tetőzik a folyó, a jövő héten már apadni fog. Gond inkább akkor lesz, ha újabb esőzések jönnek, mert akkor az újabb árvíz már eleve magasabb vízszintről indul” – mondta egy fővárosi férfi.

A párizsi tűzoltók és katasztrófavédők állandó készültségben vannak. Egyelőre a Szajnán lévő lakóhajók biztosítása a legkomolyabb feladatuk.

„Ami problémát jelenthet, az a Szajnán állomásozó hajók helyzete. A magas vízszint miatt egymásnak ütközhetnek vagy akár el is szabadulhatnak a kikötözött hajók. Ezt meg akarjuk akadályozni” – jelentette ki a katasztrófavédelem egyik vezetője.

Párizsban legutóbb két éve volt árvíz, akkor is hat méter körül tetőzött, ahogy várhatóan most is. Ez a vízszint jóval alatta marad a rekordnak, ami 1910-ben nyolc és fél méter volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!