2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Trump: Magunk mögött hagyhatjuk a múltat

Hír TV

2018. június 12., kedd 07:17, frissítve: kedd 15:53

Történelmi és átfogó közös nyilatkozatot írt alá az amerikai elnök és az észak-koreai vezető a szingapúri csúcstalálkozó után. A dokumentumba Donald Trump szerint olyan pontokat foglaltak, amelyek - mint mondta - különleges kapcsolatot teremtenek a két ország között, és amivel maguk mögött hagyhatják a múltat. Trump és Kim Dzsong Un találkozója a felek szerint jó hangulatban telt, a negyven perces négyszemközti megbeszélés után szakértőikkel együtt ültek tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés egyik legfontosabb témája Észak-Korea nukleáris leszerelése volt.

Donald Trump és Kim Dzsong Un szívélyesen üdvözölték egymást a szingapúri Sentosa üdülősziget egyik luxusszállodájában. A politikusok először egy 40-percig négyszemközt tárgyaltak, majd csatlakoztak delegációikhoz, és megkezdődtek a részletesebb tárgyalások.

Mr. Kim, nagy megtiszteltetés nekem, hogy itt van, és biztos vagyok abban, hogy káprázatos sikereket érünk el együtt, meg fogjuk oldani a nagy problémánkat, a nagy dilemmát, amit mostanáig nem sikerült. A közös munkával bizonyosan eredményt érünk el. Nagyon megtisztelő, nagyon köszönöm - mondta Donald Trump.

Kim Dzsong Un óvatosabban fogalmazott.

Biztosan lesznek kihívások, de együtt fogunk dolgozni. Felülkerekedünk mindenfajta kételkedésen és számításon, és biztos vagyok abban, hogy a békét tartjuk szem előtt - mondta az észak-koreai vezető.

A megfigyelők szerint jó hangulatú tárgyalások után Trump és Kim munkaebéden vett részt, majd egy bizonyos dokumentum aláírása következett. A viszonylag általánosságokat tartalmazó, négypontos szándéknyilatkozatban a Koreai-félsziget békéje, jóléte, valamint a nukleáris leszerelés folyamatának folytatása áll.

Kim elnök úr elmondta nekem, hogy Észak-Korea elkezdte egy jelentős rakétakísérleti telep felszámolását. Ez nincs benne az aláírt megállapodásban, erről az egyezmény aláírása utáni esemény. Ez nagy dolog. Ahol eddig a rakétakísérleteiket végezték, az nemsokára meg lesz semmisítve - közölte Trump, majd hozzátette: a leszerelést nemzetközi fegyverellenőrök fogják figyelemmel kísérni, és csak az ő véleményük alapján indulhat meg esetleg a gazdasági korlátok feloldása. Az elnök azt is elmondta: a találkozó önmagában is történelmi, és az egynapos programba nem fért bele több részlet megbeszélése. A nyilvánosságot Trump egyedül tájékoztatta, Kim Dzsong Un visszarepült Phenjanba.

Donald Trump sajtótájékoztatóját a Hír TV külpolitikai szerkesztője, Maráczi Tamás elemezte.

A Koreai-félszigeten masszív katonai jelenlét van, amit nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Kapcsoltuk Varga Gergely, nemzetbiztonsági szakértőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!