2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Törökország választ

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 14:44, frissítve: vasárnap 22:11

Tömeges választási csalás zajlik Törökországban, ellenzéki pártok megfigyelői szerint. Az egyik kurd párt vezetője szerint a szavazóikat fegyveresek fenyegették egy szír határ közelében lévő városban. Törökország déli részén pedig a választási bizottság tagjai követtek el visszaéléseket, a kurd párt szerint. Törökországban előrehozott parlamenti- és elnökválasztást tartanak. Ha Erdogan és pártja nyer, az elnök teljhatalmat kap.

Sokan már urnanyitás előtt megérkeztek a törökországi szavazóhelyiségekbe, hogy a parlamentbe kerülő pártokra, és az új elnökre voksoljanak.

Reméljük, a választás jó lesz az országunknak és a népünknek. Remélem, a legjobb jelölt fog nyerni. Nagyon meglepő, hogy már reggel 8-kor ilyen sokan mennek szavazni. Az embereket érdekli a szavazás – mondta egy isztambuli férfi.

Az előre hozott választás első számú esélyes a jelenlegi elnök, az AKP néven ismert Igazság és Fejlődés Pártját vezető Recep Tayyip Erdogan. Kihívói a Republikánus Néppárt jelölje, Muharram Ince, a bebörtönzött kurd vezető Selahattin Demirtas és a volt belügyminiszter Meral Aksener.

A közvélemény-kutatások szerint Erdogannak 20 százalékpontos előnye van a legerősebb ellenzékinek számító Ince előtt. Az ugyanakkor nem valószínű, hogy az államfő már az első fordulóban megszerzi az abszolút többséghez szükséges 50 százalékot. Egyre többen kritizálják ugyanis még saját táborából is, egyrészt amiért hagyta megerősödni az iszlamistákat, másrészt pedig a 2016-os katonai puccskísérlet után elindított politikai tisztogatás miatt. Sokak szerint Erdogannak a gazdaság miatt is van aggódnivalója.

Egy tavalyi népszavazás eredményeképpen a parlament hatalma a korábbinál gyengébb lesz, az államfőé viszont erősebb - a miniszterelnöki poszt pedig megszűnik. A parlamentben ugyanakkor sok múlhat azon, hogy a kurdok bekerülnek-e, ha elérik a 10 százalékos küszöböt, akkor még ebben a gyengített parlamentben is tovább gyengülhet Erdogan pártjának befolyása.

A 81 milliós országban csaknem hatvanmillió embert várnak az urnákhoz, a szavazásra jogosultak közül hárommillióan külföldön élnek. Erdogant több európai országban sem engedték kampányolni, az osztrák, német és holland hatóságok is betiltották a török kormánypárt kampányrendezvényeit.

Ha egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor két hét múlva második fordulót kell rendezni. Ezen már csak a két legtöbb szavazattal rendelkező jelölt indulhat. Az első eredmények hétfő reggelre várhatók.

A választás lehetséges kimeneteleiről Törökországból Dobrovits Mihály turkológust kapcsoltuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!