2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Soha nem menekültek ennyien hazájukból

2017. június 19., hétfő 11:09, frissítve: hétfő 13:07

Minden eddiginél több embernek kellett menekülnie világszerte az elmúlt évben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adatai szerint tavaly június 19. óta 65,6 millióan voltak, akik háborúk, természeti katasztrófák vagy éhezés miatt elhagyták az otthonukat. A legtöbben, 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek menekülni.

Egy ugandai menekülttábor lakói főként a szomszédos Dél-Szudánból érkeztek. Az afrikai országban pusztító fegyveres konfliktus és éhínség elől már 1,4 millióan menekültek el. Ez a jelenség a fő oka annak, hogy az elmúlt évben tovább emelkedett a világ menekültjeinek száma, az egy évvel korábbi 65,3-ról 65,6 millióra. Ennyi menekült még sosem volt a földön.

„Megdöbbentő látni ezeket a kényszerű otthonelhagyásokat, a szegénység és a konfliktusok miatt. A menekültek 54 százaléka három országból, Szíriából, Afganisztánból és Dél-Szudánból érkezik” mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi.

A legtöbben, 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek otthonuk elhagyására.

Remélem, tanultunk a múltból. Azt is remélem, hogy a lezárt határok miatt sokkal kevesebbet utazó szírek nem váltak láthatatlanná, nem feledkezünk meg róluk. Ez a menekültválság még mindig itt van velünk, és kezelnünk kell, amíg nem nyílik arra lehetőség, hogy úgy oldódjon meg, hogy visszatérhessenek az otthonukba” – folytatta a főbiztos.

A június 20-i menekültek világnapja előtt az ENSZ menekültügyi főbiztosa rámutatott: a világ menedékkérőinek 84 százalékát fejlődő országok fogadják be, ezért arra szólította a leggazdagabb államokat, hogy vegyék ki jobban a részüket a válság kezeléséből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!