2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Nem lesz szakadás: Merkel és Seehofer egymás tenyerébe csapott

Hír TV

2018. július 6., péntek 10:26, frissítve: péntek 12:29

Elhárult a német kormányválság, miután a koalíciós pártoknak sikerült megállapodniuk a határra érkező migránsok kezeléséről. Felgyorsítják a más uniós országban regisztrált migránsok visszaküldését és visszafordítják őket a határról is, bár Németország erről még egyeztetni fog az uniós tagállamokkal.

Véget ért a német kormányválság, miután csütörtökön a szociáldemokraták is beadták a derekukat és a koalíciós pártok megegyeztek a legfontosabb migrációs kérdésekben. Pedig egy héttel ezelőtt még úgy tűnt: megroppanhat a német kormány.

„Európa jövője áll, vagy bukik azon, hogy megegyezésre jutunk-e a migráció kezeléséről” – mondta Angela Merkel egy héttel ezelőtt a Bundestagban, mielőtt elindult volna az EU-csúcsra, ahol az uniós tagországoknak kellett közös megoldást találnia.

A csúcson végül sikerült elkerülni a legrosszabbat, sőt az egységes zárónyilatkozat elfogadását üdvözölték a tagországok.

A német kancellárnak ezután viszont a Reichstagban kellett tüzet oltania. Belügyminisztere a testvérpárt, CSU elnöke Horst Seehofer ultimátumot adott Merkelnek: miszerint lemond tisztségeiről, vagyis szétrobbantja a német kormánykoalíciót, amennyiben Merkel nem változtat a német határvédelmen. A belügyminiszterrel végül sikerült megegyezni, ezután a másik nagy koalíciós partner: a szociáldemokrata párt következett, napokig húzódtak a tárgyalások.

„Hölgyeim és uraim, önök egy rendkívül elégedett belügyminisztert láthatnak maguk előtt. A CDU és a CSU megállapodott a migráció kezelésének további lépéseiről. Ez magában foglalja a visszafordításokat a határról és a dublini procedúrák, vagyis a máshol regisztrált migránsok visszaküldésének felgyorsítását is” – mondta Horst Seehofer újságírók előtt a csütörtöki tárgyalások vége után.

A migránsok visszafordítására valamilyen hatósági létesítményt létrehoznak, de a tranzit központok elnevezéstől a koalíció minden tagja ódzkodott, ezért ezek rendőri létesítményként szerepelnek majd.

„A CDU, a CSU és a Szociáldemokraták közös munkájának gyümölcse a megegyezés. Örülünk, hogy sikerült az ötpontos tervezetünk legfontosabb elemeit beleszőni. Németország nem tesz egyoldalú lépéseket a visszaküldéseket illetően és nem hozunk létre semmiféle táborokat, ez számunkra elfogadhatatlan lett volna. Még ebben az évben új bevándorlási törvény születik és meggyorsítjuk a menedékkérők ügyének elbírálását is” – mondta Andrea Nahles, a koalíciós partner Szociáldemokraták vezetője.

A megállapodás nem sokkal azután született, hogy Angela Merkel a magyar miniszterelnökkel tárgyalt többek között a Magyarországon regisztrált migránsok visszaküldéséről. Orbán Viktor Berlinből Szófiába ment, ahol a Kína–Közép-Kelet-Európa együttműködés csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélést folytat Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, valamint tárgyal a Bank of China vezetésével is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!