2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nehéz helyzetbe került Robert Fico

Hír TV

2018. március 5., hétfő 10:20, frissítve: hétfő 18:01

A szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérlet zajlik Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása után – Robert Fico szerint. A szlovák miniszterelnök ezt azután mondta, hogy a szlovák államfő előrehozott választás kiírására, vagy a kormány átalakítására szólította fel a politikust. Andrej Kiska tévébeszédben közölte, hogy szerinte a kormánynak új felhatalmazásra van szüksége, miután kormánypárti politikusok neve is felmerült a szlovák állam és az olasz maffia összefonódását vizsgáló ügyben.

Több százan vettek részt Jan Kuciak és menyasszonya temetésén szombaton. Az oknyomozó újságíró a szlovák állam és az olasz maffia összefonódásairól írt éppen cikket, amikor az otthonában agyonlőtték.

Nem hinném, hogy valaha feltárják ezt a gyilkosságot. Láttuk számtalanszor, hogy söprik a szőnyeg alá a hasonló ügyeket, és kétség se fér hozzá, hogy most se hagyják az igazságot kiderülni – mondja Kuciak egyik szomszédja, Jan Tupec.

A kritika alapja, hogy a rendőrség nyomozását a belügyminiszter és a kormányfő felügyeli: pont az a két ember, akikről Kuciak megírta, hogy közvetlen kapcsolatban állnak maffiatagokkal. Ráadásul mindketten régóta ellenségesek a sajtóval. Robert Fico a kormánypárt korrupciós ügyeit firtató újságírókat korábban prostituáltnak nevezte, csak nem ezzel a szóval. Most már az államfő szerint is az lenne a legjobb, ha Fico lemondana.

Két lehetőséget látok. Vagy alapjaiban át kell alakítani a kormányt, mert a jelenlegi felállás megosztja az egész országot. A másik, demokratikus országokban bevett megoldás pedig az előre hozott választás lenne, amit össze lehetne vonni a közelgő önkormányzati választással is – mondta a szlovák államfő, Andrej Kiska.

Szlovákiában négy éve volt már kormányzati korrupciós botrány. A Gorilla-ügyben derült ki, hogy alvilági vállalkozók és kormánypárti politikusok egy titkos pozsonyi lakásban találkozgatnak. Azt a nyomozást egy év után leállították. Volt olyan korábbi belügyminiszter, aki gyilkosságot rendelt meg a maffiától, és az is kiderült, hogy Robert Fico miniszterelnök egy maffiatagtól bérli a lakását, de az ő ügyében se nyomoznak. Fico szerint az újságíró-gyilkosságból is csak az ellenzék próbál politikai hasznot húzni.

Az, hogy alakítsuk át a kormányt, szembe megy a demokratikus választás eredményével, amit 2016-ban megnyertünk. Az államfő nyíltan az ellenzék oldalára állt, pedig neki ehhez semmi köze. Ha lesz is kormányátalakítás, arról a koalíciós partnereinkkel kell megállapodnunk – mondta a miniszterelnök.

A gyilkosság miatt a rendőrség a múlt héten hét embert vett őrizetbe, de őket bizonyíték híján már el is engedték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!