2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Merkel: Kemény lesz

Hír TV

2017. november 17., péntek 16:39, frissítve: péntek 17:07

Még mindig nem jutottak egyezségre a leendő német kormánykoalíció pártjai. A hajnalig tartó, 15 órás, eredménytelen tárgyalások után ma délután ismét összeültek a pártok vezetői. A legkeményebb vita a bevándorlás körül zajlik: az Angela Merkel vezette kereszténydemokraták évi 200 ezer főben korlátoznák a befogadott menekültek számát, a zöldek szerint viszont ez alkotmányellenes.

Rájuk esteledett, majd rájuk is hajnalodott, mégis üres kézzel távoztak a pártok képviselői a német parlament épületéből. 15 órányi eredménytelen tárgyalás után unták meg a politikusok a sikertelen koalíciós egyeztetéseket.

Az Angela Merkel vezette kereszténydemokraták, a liberálisok és a zöldek úgynevezett Jamaica-koalíciót hoznának létre, amely a nevét arról kapta, hogy a pártok színe a jamaicai lobogó fekete-sárga-zöld trikolórját adja ki.

A tárgyalásokról elsőként a liberálisok vezetője távozott; szerinte a határidők csak hátráltatják a koalíciós egyeztetéseket.

„Ennek a történelmi jelentőségű kereszténydemokrata–liberális–zöld koalíciónak a létrejötte nem szabad, hogy néhány órán múljon” – mondta Christian Lindner, a Német Szabaddemokrata Párt vezetője.

A pártok félnapos pihenő után, délután folytatták az egyeztetéseket. Angela Merkel kancellár úgy látja, érdemes folytatni a megbeszélést, amelynek az eredeti határidő szerint már csütörtökön le kellett volna zárulnia.

„Ez nem könnyű dolog, ez már egy nappal ezelőtt is látszott. Sok ügyről beszéltünk részletekbe menően. Nem egyszerű közös nevezőre hozni a szemben álló feleket. De én azzal a szándékkal ülök le ezekre az egyeztetésekre, hogy minden nehézség ellenére elvégezzem a feladatot, amivel a választók megbíztak minket: hogy koalíciót alakítsunk. Kemény lesz, de megéri belevágni a második körbe” – mondta Angela Merkel.

A résztvevők szerint az sem kizárt, hogy egész hétvégén tárgyalni fognak a felek.

A pártok eddig már egy sor témában egyezségre jutottak, de két nagyon fontos területen, a migráció és a költségvetés ügyében továbbra sem közeledtek az álláspontok.

Bevándorlásügyben a vita legfőbb forrása, hogy a kereszténydemokraták azt akarják elérni, hogy évente legfeljebb 200 ezer menekültet fogadjon be Németország – a zöldek szerint viszont a korlátozás alkotmányellenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!