2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Földmozgásszerű változások a Közel-Keleten

Hír TV

2017. november 7., kedd 12:50

Több tucat volt szaúdi minisztert vettek őrizetbe korrupciós vádakkal.

Ez csak a korrupcióellenes kampány kezdete – közölte a szaúdi főügyész, miután a hétvége óta több tucat volt minisztert és 11, a királyi családhoz tartozó herceget vettek őrizetbe korrupciós vádakkal. Eközben Szaúd-Arábia háborúban álló félnek deklarálta magát Libanonnal, ahol az iráni támogatású Hezbollah hirtelen megnövelte befolyását.

A hétvégén váratlanul lemondott tisztségéről a libanoni miniszterelnök, arra hivatkozva, hogy az Irán és az általa támogatott Hezbollah súlyosan beavatkozott hazája belügyeibe, élete pedig veszélyben van. Szaad al-Haríri legfontosabb szövetségese az iráni nyomásgyakorlás miatt az új libanoni vezetést azzal vádolta, hogy háborút indított Szaúd-Arábia ellen.

„Szaad al-Haríri értesített bennünket a libanoni és regionális helyzetben bekövetkezett változásokról. Úgy látjuk, hogy a szaúdi királyságot agresszió fenyegeti az ördög libanoni pártja, a Hezbollah részéről. Ezen információk alapján úgy véljük, Libanon háborút indított ellenünk” – mondta a szaúdi Perzsa-öböl-ügyi miniszter

Libanon történelmileg a síita Irán és a szunnita államok közötti regionális rivalizálás egyik kísérleti terepe: a Hezbollah politikai pártként és katonai milíciájával Irán előretolt helyőrsége, míg a szunnita politikusok hagyományosan bírják a szunnita Szaúd-Arábia támogatását. A régióban az Iszlám Állam visszaszorulása miatt a szemben álló felek megpróbálják befolyási tereiket növelni, ezért a háttérben megindultak a küzdelmek.

Ezen mozgások része az is, ami Szaúd-Arábiában történik. Az elmúlt napokban Mohamed bin Szalmán trónörökös radikális lépéseket tett hatalma előkészítése érdekében: az általa vezetett korrupcióellenes bizottság 11 herceget, 4 jelenlegi és 30 volt minisztert vett őrizetbe, ezzel alaposan felkavarva az olajmonarchia politikai és gazdasági életét. Köztük van Al-Valíd szaúdi herceg is, akit 3 éve Orbán Viktor még kitüntetett Budapesten. Emellett társadalmi reformok is megkezdődtek.

Az intézkedéseket támogatta Donald Trump amerikai elnök is, aki Twitter-üzenetében jelezte: bízik a szaúdi vezetés megfontoltságában, az elit megtisztítása hasznos dolog. A Trump-kormányzat Szaúd-Arábiát tekinti szövetségesének az atomambíciókkal bíró Irán ellenében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!