2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Felfelé bukhat Orbán legfontosabb német szövetségese

Hír TV

2017. december 4., hétfő 15:06, frissítve: hétfő 15:14

Jövőre távozik Bajorország miniszterelnöki posztjáról Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségese, Horst Seehofer. Utódja a nála is konzervatívabb Markus Söder lehet. A jövendőbeli bajor kormányfő Angela Merkel menekültpolitikájának egyik legfőbb kritikusa, és maximalizálná a befogadandó menekültek számát.

Markus Söder punknak öltözött egy 2012-es farsangi bálon, pólójára pedig azt írta: van egy euród? A bajor pénzügyminiszter kinézete azóta normalizálódott, hamarosan pedig átveheti az egyik leggazdagabb német tartomány irányítását Horst Seehofertől. A Keresztényszociális Unió frakciója ugyanis őt jelöli majd Bajorország miniszterelnökének

„Egyhangúlag hoztuk meg a döntést a jelölésről, az ülés rendkívül harmonikusan zajlott” – közölte Thomas Kreuzer, a CSU frakcióvezetője.

Szakértők szerint Söder – farsangi performansza ellenére – konzervatívabb politikus Seehofernél. Hevesen kritizálta például Angela Merkel menekültpolitikáját, és ragaszkodik a befogadandó menedékkérők számának korlátozásához. Miniszterelnöksége tehát tovább élezheti Bajorország és a szövetségi német kormány eddig sem felhőtlen viszonyát.

A hatalomból ugyanakkor Seehofer sem szorul ki: pártelnöki tisztségét megtarthatja, emellett sajtóhírek szerint miniszter lehet az új német kormányban.

„Azt hiszem, hogy jó úton indulunk el, amely ismét megteremti az esélyt az egyesülésre. A jövőben a CSU-ban többet kell egymással beszélnünk ahelyett, hogy egymásról beszélnénk. Bajorország egy fantasztikus ország, a többi tartománnyal összehasonlítva messze nekünk vannak a legjobb eredményeink” – nyilatkozta Markus Söder.

Seehofer Orbán Viktor régi szövetségese, 2008 óta tölti be a CSU pártelnöki és Bajorország miniszterelnöki posztját. Most azért kénytelen távozni, mert pártja népszerűsége főleg a menekültválság miatt csökkent: csupán a szavazatok 39 százalékát szerezték meg az őszi választásokon Bajorországban. Ez a CSU legrosszabb eredménye 1949 óta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!