2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Eltűnt közpénzekről írt, lecsukták

2017. augusztus 11., péntek 06:34, frissítve: péntek 10:32

Államellenes összeesküvés miatt ítéltek börtönre egy oknyomozó újságírót és három társát Oroszországban. Hivatalosan azért kaptak büntetést, mert internetes kampányt indítottak a felelős kormányzásért, amit a bíróság összeesküvésnek minősített. Jogvédők szerint viszont az újságírót azért büntették, mert megírta, hogy átszámítva 400 milliárd forintnak megfelelő összeg tűnt el különböző Putyin-közeli cégeknél egy űrállomás-építő projektben.

Épül a Vosztocsnij űrbázis Oroszország távol-keleti részén. Az oroszoknak azért kell az új űrreptér, mert a szovjet időkben felhúzott Bajkonur Kazahsztánban van, és a bérlése sokba kerül. Egy oknyomozó újságíró 2 éve derítette ki, hogy nem takarékosabb az oroszországi építkezés sem. Átszámítva 410 milliárd forint tűnt el Putyin-közeli oligarcháknál. Az újságíró 3,2 év börtönt kapott.

„A rendszer retteg az őszinte és becsületes emberektől, akik azt szeretnék, ha nemcsak látszatdemokrácia, hanem valóban szabad ország lennénk. Azoktól félnek, akik érvényt akarnak szerezni Oroszország alkotmányának. A hatalom birtokosai pedig rettegnek, hogy egyszer a nem hazug emberek győznek” – mondja Alexej Csernisov, az újságíró ügyvédje.

Az újságíró elleni vád az volt, hogy államellenes összeesküvést hajtott végre, mert korrupcióellenes népszavazási kampányt szervezett az interneten. Három társát is elítélték. „A népszavazási kezdeményezés szélsőséges cselekedetnek számít, és szörnyű bűncselekmény az állam ellen. Pedig a bűncselekmény épp a népszavazásunk hátráltatása. A választók nem vonhatják felelősségre a politikusokat és rettegnek a véleménytől a hatóságok” – nyilatkozta Alexander Szokolov újságíró.

A tárgyalás helyszínén többen a sajtószabadságért és a politikai elnyomás ellen tüntettek. Még Putyin-barát szervezetek is arra kérték Oroszország teljhatalmú urát, hogy enyhítse a büntetést. „A hatóságok mindig azt mondják, hogy Oroszországban nincsenek politikai foglyok, pedig dehogynem. Akiket ma elítéltek, mind politikai foglyok és az ügyészség mindent megtett, hogy minél hosszabb büntetést kapjanak” – fogalmazott Vlagyimir Filin jogvédő, az Orosz Patrióta Erők koordinátora.

Az elítélt újságíró egyébként jól járt, a Putyin és oligarchái ügyeit firtató újságírókat inkább megölni szokták Oroszországban. Csak idén három újságíróval végeztek, Putyin hatalomra jutása óta pedig több mint 200 orosz újságírót gyilkoltak meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!