2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Elfoglalták a Barszaja-hegyet a törökök

Hír TV

2018. január 29., hétfő 13:18, frissítve: hétfő 13:20

A török hadsereg elfoglalta az általa stratégiai jelentőségűnek tartott Barszaja-hegyet a Kurd Népvédelmi Erők ellen folytatott Olajág Hadművelet keretében. Erdogan török államfő jelezte, hogy teljes egészében meg fogják tisztítani a török–szíriai határt a terrorista elemektől. Közben Szocsiban ma elkezdődik a szíriai rendezésről szóló konferencia.

A kilenc napja kezdődött offenzíva hatalmas feszültséget gerjesztett az Egyesült Államok és Törökország között, Washington ugyanis pénzzel és fegyverekkel is támogatja a Kurd Népvédelmi Erőket azért, mert az az Iszlám Állam ellen harcol.

Közben az Ankara által támogatott szíriai katonák az ország északi részén stratégia fontosságú célpontokat foglaltak el. A Barszaja-hegység a szíriai szabadcsapatok által ellenőrzés alatt tartott Azaz és a Kurd Népvédelmi Erők által felügyelt Afrin régió közti legrövidebb útra néz. A török elnök azt mondta: teljes egészében meg fogják tisztítani a török–szíriai határt a terroristáktól.

Jarabluszban, Al-Raiban és Al-Babban, amit korábban már megtisztítottunk a terroristáktól, 130 ezer szíriai testvér költözött és telepedett vissza otthonába. Ugyanezt tesszük most Afrinban. Szíriával lépésről lépésre megtisztítjuk a teljes határsávunkat a terroristáktól, és biztossá tesszük, hogy a testvéreink, akik évek óta a mi országunkban élnek, visszatérhessenek otthonaikba – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

A török hadsereg keleti irányban tervezi folytatni egy szélesebb hadművelet keretében a katonai csapásokat. Ez érintené a Kurd Népvédelmi Erők ellenőrzése alatt álló Manbídzsot, ahol a kurd milíciák mellett amerikai erők is állomásoznak.

Az izraeli miniszterelnök útra kelt, hogy Oroszországban Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

Most Moszkvába megyek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztessek. Időszakosan találkozunk, hogy megerősítsük az együttműködést az Izraeli Védelmi Erők és az Orosz Hadsereg közt Szíriában: eddig ez sikerrel járt, és fontos az, hogy ez folytatódjék. Tárgyalni fogok Putyin elnök úrral Irán hajthatatlan erőfeszítéseiről, hogy megerősítsék katonai jelenlétüket Szíriában, amit mi nagyon ellenzünk, és készek vagyunk tenni is ellene. Arról is beszélünk majd, hogy Irán megpróbálja Libanont egy hatalmas rakétamezővé tenni, olyan hellyé, ahol precíziós rakétákat telepítenek Izraellel szemben, és ezt nem fogjuk tolerálni – tájékoztatott Benjamin Netanjahu.

Szakértők szerint a Szocsiban ma kezdődő, a szíriai rendezésről szóló tárgyalások során olyan politikai dialógus alakulhat ki, amely véget vethet a szíriai konfliktusnak. A fekete-tengeri üdülővárosba az orosz fél 1600 embert hívott tárgyalni a Nemzeti dialógus kongresszusa elnevezésű rendezvényre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!