2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egyre véresebb a helyzet a Gázai övezet határán

Hír TV

2018. május 15., kedd 08:18, frissítve: kedd 11:55

Megközelítette a 60-at a palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti összecsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezet határán. Az áldozatok felének halálát éles lőszer okozta. A demonstrálók közül 2700-an sebesültek meg. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett az összecsapásokban meghalt palesztinok emlékére. Az erőszak miatt tiltakozik több muszlim és nyugati ország is. A palesztinok azért vonultak az utcára, mert az Egyesült Államok a vitatott hovatartozású Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét. Az izraeli hadsereg azután vetett be éles lőszereket, hogy a tüntetések egyre nagyobb méretet öltöttek.

Amerikai zászlót égettek jordán tüntetők az ammani amerikai nagykövetség előtt. „Azért gyűltünk itt össze, hogy elítéljük az Egyesült Államok döntését, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét. Ezt illegális lépésnek tartjuk. Jeruzsálem Palesztina örök fővárosa volt és az is lesz” – jelentette ki egy jordániai tüntető a demonstráción.

Erdogan népirtást emleget

A palesztinok mellett Isztambulban hatalmas tömegtüntetést tartottak azután, hogy hétfőn Jeruzsálemben ünnepélyesen átadták az amerikai diplomáciai kirendeltséget. A Gázai övezet és Izrael határán az izraeli hadsereg éles lőszert vetett be a palesztin tiltakozók megfékezésére. A török elnök népirtásnak nevezte a történteket, és konzultációra hazarendelte az amerikai és izraeli nagykövetét. „Izrael terrorista állam, a mostani lépései azt bizonyítják, hogy terrorista állam. Sajnos az Egyesült Államok kegyetlenül együttműködik Izraellel Amit Izrael tett, az népirtás, és Izrael nem először hajt végre népirtást” – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan.

Kuvaittal együtt a Palesztin Hatóság is az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. Az amerikai követség ünnepélyes felavatását szimbolikusan Izrael állam megalakulásának 70. évfordulójára időzítették. „Úgy döntöttünk, hogy félárbocra engedjük a zászlókat a háromnapos gyászra, és a Nakba napra sztrájkot hirdetünk. Ezen a napon emlékezünk a palesztin nép katasztrófájára, amikor a cionista banda 1948-ban elűzte őket az országukból” – közötle Mahmúd Abbász.

Önmérsékletre szólít az unió

Nemcsak az arab országok ítélik el az erőszakot. Maximális önmérsékletre szólította fel az Európai Unió a Gázai övezet határán kirobbant konfliktus résztvevőit. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint a zsidó államnak tiszteletben kell tartania a békés tüntetéshez való jogot és az arányosság elvét a válaszlépések során, de a Hamásznak és a demonstrálóknak is biztosítaniuk kell a megmozdulások teljes erőszakmentességét.

Az EU nyilatkozatot készült kiadni, amelyben egységesen elítéli az amerikai nagykövetség átköltöztetését, Csehország, Magyarország és Románia azonban megakadályozta a dokumentum elfogadását.

A francia államfő is elítélte az izraeli hadsereg által alkalmazott fegyveres erőszakot, Emmanuel Macron szerint mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek joga van a békéhez és a biztonsághoz. A londoni kormány sokkolónak nevezte az erőszakot, a szemben álló feleket visszafogottságra szólította fel, a német kormány pedig az arányosság elvének fontosságát hangsúlyozta.

Önvédelem?

 

Washington viszont önvédelemnek nevezte az izraeli fellépést. „Ismerjük a folyamatos erőszakról szóló jelentéseket Gázában. A felelősség ezekért a tragikus halálesetekért egyértelműen a Hamászt terheli. A Hamász szándékosan és cinikusan provokálja ki ezt a választ. Ahogy az amerikai külügyminiszter is mondta, Izraelnek joga megvédenie magát” – közölte Raj Shah, a helyettes fehér házi szóvivő, aki hozzátette, az Egyesült Államok a megfelelő időben béketervet terjeszt elő.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!