2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egyre csak gyengül Merkel

Hír TV

2018. január 2., kedd 12:05, frissítve: szerda 07:19

A menekülteknek járó ellátás csökkentését és a fiatalkorú menedékkérők életkorának ellenőrzését követeli a Bajor Keresztényszociális Unió. A konzervatív párt emellett a társasági adót is csökkentené. Mindez ellentétben áll a szociáldemokraták elképzeléseivel, ami megnehezítheti a német koalíciós tárgyalásokat.

Látszólag vidáman és bizakodva kezdte az ideki évet Angela Merkel német kancellár. „Kötelességem azon is dolgozni, hogy gyorsan stabil kormány alakuljon Németországban. A világ ugyanis nem fog várni ránk. Most kell megteremtenünk a feltételeit annak, hogy Németország tíz-tizenöt év múlva is jó állapotban legyen” – mondta újévi köszöntőjében.

Valójában a kereszténydemokrata politikusnak nincs túl sok oka az optimizmusra. Bár pártjával megnyerte a szeptemberi választásokat, azóta sem volt képes kormányt alakítani. Merkel elsőként a Zöldekkel és a szabaddemokratákkal (FDP) próbált koalícióra lépni, a tárgyalások azonban kudarcba fulladtak – a liberális párt és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ugyanis elutasította a Zöldek engedékeny bevándorláspolitikáját.

Merkelnek nem maradt más választása, mint a nagykoalíció: ha hatalmon akar maradni, akkor ismét a szociáldemokratákkal (SPD) kell szövetkeznie. 

„Tapogatódzó tárgyalásokat fogunk folytatni január közepéig. Ez az ütemterv. Eközben biztosan napirendre kerülnek majd Európával kapcsolatos kérdések is. Azután, ha rajtunk múlik, nagyon gyorsan elkezdjük a koalíciós egyeztetéseket” – közölte a német kancellár.

Ám egyre több jel utal arra, hogy ezek a tárgyalások is igen nehezek lesznek. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták bajor testvérpártja, a CSU között ugyanis jelentős véleménykülönbségek vannak – például a menekültpolitikában. A bajor párt most például azt követeli, hogy csökkentsék a menedékkérőknek járó juttatásokat, szerintük ugyanis a német szociális rendszer túlságosan vonzó a külföldiek számára.

A CSU azt is szeretné elérni, hogy kötelezően ellenőrizzék menedékkérők életkorát. A gyanú szerint ugyanis sokan fiatalkorúnak hazudják magukat, hogy ne toloncolhassák ki őket az országból. Az életkor ellenőrzése azután került napirendre, hogy a napokban egy 15 éves afgán fiú halálra késelt egy 15 éves lányt egy német kisvárosban.

Ugyancsak változást szeretne a keresztényszociális párt az adózásban: csökkentené például a társasági adót – ez szintén ellentétben áll a szociáldemokrata tervekkel.

A kormányalakítás elhúzódása összességében Angela Merkel pozícióját is gyengíti: egy aktuális felmérés szerint a németek csaknem fele már szabadulna a kancellártól. A YouGov felmérésében a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell, ha negyedszer is megválasztják kormányfőnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!