2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Bevetették az uniós atomfegyvert

Hír TV

2017. december 20., szerda 17:17, frissítve: szerda 17:56

Bevetette Lengyelországgal szemben az uniós atomfegyverként is emlegetett 7-es cikkelyt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület véleménye szerint a lengyel igazságügyi reformmal megsérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve, ezzel pedig a jogállamiság is. A lengyelek végső soron eleshetnek uniós szavazati joguktól is, de Orbán Viktor már jelezte, hogy ezt meg fogja vétózni.

Csaknem két évig levelezett egymással az Európai Bizottság és a varsói kormány, mert a brüsszeli testület szerint a lengyel igazságügyi reform uniós értéket sért. A lengyel vezetés ezt tagadta, szerintük az ország belügye, hogy milyen igazságügyi rendszert működtet. A reform része, hogy az alkotmánybírák negyven százalékát nyugdíjba kényszeríthetik, utódaikat pedig a parlamenti kormánytöbbség választja meg. Ezen túl az igazságügy-miniszter a rendes bírósági szervezet felett is nagy hatalmat kap. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy múlt héten az alsóház elfogadta a vitatott törvényeket.

„Ahogy az alkotmány, úgy az európai uniós jogszabályok is előírják a hatalmi ágak szétválasztását. Ha egy másik független véleményre vagyunk kíváncsiak, olvassuk el a Velencei Bizottság ezzel kapcsolatos véleményét. A tizenhárom, egymással összefüggő jogszabály összességében azt eredményezi, hogy már nem beszélhetünk a hatalmi ágak szétválasztásáról” – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az eljárás további szakaszában, várhatóan februárban az Európai Parlament elé kerül Lengyelország ügye, majd márciusban a tagállamokat tömörítő Európai Tanács tárgyal a lengyel jogállamiságról. Itt a tagállamoknak legalább négyötöde, azaz huszonkét kormánynak az egyetértése szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, fennáll az egyértelmű veszélye az uniós alapértékek megsértésének. Ugyanakkor a tagállamok egyhangú döntése kell bármilyen szankció kiszabásához, Orbán Viktor pedig már jelezte, Magyarország biztosan vétózni fog. Az Európai Parlamentben egyébként egy másik eljárásban éppen Magyarország ellen készítik elő a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását.

Semjénnek nem tetszik

Közben nekiment Semjén Zsolt az Európai Bizottságnak a Lengyelország elleni eljárás miatt. A miniszterelnök-helyettes igazságtalan és politikai jellegű eljárást emleget, a távirati irodának a kettős mérce tipikus esetének nevezte Brüsszel lépését, amely szerinte ellentétes az európai értékekkel. Azt is kiemelte, hogy Közép-Európa és benne Lengyelország ma az európai gazdasági fejlődés motorja, Európának szüksége van Lengyelországra. Semjén Zsolt megerősítette: a magyar kormány megvédi Varsót, és megvétózza a lengyel kormány döntést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!