2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Történelmi találkozó: Észak- és Dél-Korea vezetői ültek egy asztalhoz

Hír TV

2018. április 27., péntek 09:09, frissítve: péntek 12:43

Több mint fél évszázad elteltével először lépte át észak-koreai vezető a két Korea közötti demarkációs vonalat és tette be a lábát Dél-Korea területére. Kim Dzsongun és a dél-koreai elnök a békekötésről és a phenjani rezsim nukleáris programjának leállításáról tárgyaltak. A két ország 1953-óta hadban áll egymással.

Nem bízta a véletlenre Kim Dzsong Ün védelmét az észak-koreai rezsim. A páncélozott limuzint menet közben is testőrök véditék, akik futva követték az autót. Kim Dzsong Ün tíz éve az első észak-koreai diktátor, aki hajlandó volt tárgyalüasztalhoz ülni a dél-koreai vezetéssel. A déli elnök Mun Dzse In ünnepélyes keretek között fogadta, és nem maradt el a történelmi jelentősségű kézfogás a két ország közötti demarkációs vonalon, ahol az 1953-as háború óta először lépett át észak-koreai vezető.

– Ez csak a jéghegy csúcsa, de remélem az első egyeztetésünk megfelel majd az emberek várakozásainak – fogalmazott Kim Dzsongun.

Optimista a dél-koreai elnök is.

– Remek beszélgetéseket folytattunk, úgy gondolom, hogy ez ajándék a dél- és észak-koreai népnek és a világ népeinek – reagált Mun Dzse In.

A környező országok, elsősorban Kína és Japán vezetői bíznak abban, hogy az egyeztetésekkel sikerül enyhíteni a feszültséget a hivatalosan több mint fél évszázada háborúban álló két Korea között.

– Szeretnénk megköszönni a dél-koreai kormány a találkozó létrehozása érdekében tett erőfeszítéseit – nyilatkozta Suga Joshihide, a japán kormány kabinetfőnöke.

A legégetőbb kérdés a nukleáris rakétákat fejlesztő Észak-Korea leszerelése lenne, de a legtöbb elemző nem tartja valószínűnek, hogy Phenjan kész feladni atomfegyver-programját, amellyel eddig sikeresen tudta zsarolni a világot. A tervek szerint idén nyáron egy másik történelmi találkozóra is sor kerül, Donald Trump ugyanis jelezte, hogy kész tárgyalóasztalhoz ülni Kim Dzsongunnal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!