2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Az USA újjáépítené Észak-Koreát

Hír TV

2018. május 12., szombat 17:16

Újjáépíti Észak-Koreát az Egyesült Államok. Ezt ígérte az amerikai külügyminiszter arra az esetre, ha a kommunista diktatúra megsemmisíti atomfegyvereit. A két ország vezetője történelmi találkozóra készül, Donald Trump és Kim Dzsongun június elején Szingapúrban ülhet egy asztalhoz.

Csütörtökön az amerikai külügyminiszter hazahozta Észak-Koreából a kényszermunkára ítélt amerikaiakat, pénteken este pedig már a kommunista ország jövőjét írná meg Michael Pompeo. A politikus dél-koreai kollégájával tartott sajtótájékoztatóján a jelenleg diktatórikus ország újjáépítését ígérte, cserébe az atomfegyverkezés feladásáért.

 „Ha Kim elnök úr a helyes utat választja, a jövő bővelkedni fog békében és jólét az észak-koreai emberek számára. Ha Észak-Korea merész lépést tesz, hogy gyorsan megszabaduljon az atomfegyvereitől, az Egyesült Államok kész együttműködni Észak-Koreával, hogy a dél-koreai barátainkhoz mérhető jómódot érjen el” – jelentette ki a külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszter szerint ehhez teljes és ellenőrzött nukleáris lefegyverzésre van szükség. Ez lesz a legfőbb témája a június közepére tervezett Donald Trump-Kim Dzsongun csúcsnak, amely még hónapokkal ezelőttig is elképzelhetetlennek tűnt. Phenjan korábban számos rakétakísérletet hajtott végre, vezetője pedig többször is atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

A déli ország külügyminisztere most történelmi lehetőséget lát az ázsiai félsziget atommentesítésére, de a nukleáris program miatti büntetéseket egy ideig még fenntartják."Világossá tettük, hogy a szankciók megmaradnak, amíg nem látunk tartalmi intézkedéseket Észak-Koreától az atomfegyver-mentesítésre. Az észak-koreai vezető elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett a panmindzsoni nyilatkozat értelmében. Nagyon reménykedünk a további lépésekben, hogy több konkrét lépést tesznek az amerikai-észak-koreai csúcson az atomfegyver-mentesítés felé. Ebben a pillanatban nem beszélünk a szankciók enyhítéséről” – jelentette ki Kang Kjung Vha, dél-koreai külügyminiszter.

Kim Dzsongun a nukleáris program leállításáért cserébe a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonását követelheti. A déli külügyminiszter azonban elzárkózik attól, hogy a félsziget békéjét garantáló katonák távozása szóba kerüljön a júniusi találkozón.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!