2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Asszadot mint egyetlen arab szövetségesüket támogatják az oroszok

2015. szeptember 12., szombat 13:05, frissítve: szombat 13:17

Oroszország továbbra is szállít fegyvereket és katonai felszerelést a szír elnök hadseregének. Az orosz külügyminiszter szerint az iszlamisták elleni harcot akarják segíteni, de Asszad hadserege, az ellenzék és a kurd kisebbség ellen is harcol.

Orosz tankok tartanak bemutatót az Urálban. Az orosz vezetés is elismerte, hogy a legmodernebb orosz katonai felszerelést szállították Szíriába is, Asszad hadseregének. Csak azt tagadják, hogy orosz katonák is harcolnának a háborúban, de ezt meg fotók bizonyítják. „Nem mondhatok többet annál, mint hogy orosz katonai szakértők és felszerelések érkeztek Szíriába, hogy az ottani hadsereget megerősítsék. Együttműködnek a szír kormányerőkkel és betanítják a helyi katonákat az orosz felszerelés használatára” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Szíriában a kormány csapatai, az ellenzéki felkelők, a kurdok és az iszlamisták harcolnak, a törökök és amerikaiak pedig bombáznak. Asszad hadserege nyáron vesztésre állt az Iszlám Állam ellen. A vallási fanatikusok a fővárost, Damaszkuszt is megközelítették. Az amerikai Fox Newsnak nyilatkozó hírszerzési szakértő szerint azóta Asszad hadseregének az irányítását az oroszok vették át az iráni forradalmi gárdával közösen. Irán ugyanis hiába harcol Amerika mellett Irakban, a szíriai fronton Amerika ellenfelét támogatják. „Oroszországban történelmileg is sok problémát okozott, hogy izomból próbálják megoldani a dolgokat. Most Asszad támogatásával pont ezt a hibát követik el újra” – foglalta össze a helyzetet Barack Obama amerikai elnök egy tévéműsorban.

Az oroszok azért próbálják menteni az Asszad-rezsimet, mert ő az egyetlen arab szövetségesük, ráadásul Szíriában van az egyetlen földközi-tengeri orosz katonai bázis. Moszkvában azt remélik, hogy a NATO hajlandó lesz hatalmon hagyni Asszadot, ha cserébe legyőzik a nála is nagyobb veszélyt jelentő iszlamistákat. „Értjük, hogy szükség van politikai változásra Szíriában, de ezzel párhuzamosan a terroristák ellen is harcolni kell. A szíriai elnök egyébként maga is támogatja a politikai változást, akár az előre hozott választást is, és hajlandó az ellenzéket bevonni a kormányzásba” – ígérte Putyin.


Azt viszont az oroszok megakadályozták, hogy az ENSZ kivizsgálja: Asszad hadserege használt-e vegyi fegyvert az ellenzéki fegyveresek és civilek ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!