2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Adománygyűjtéssel válaszol az ÁSZ-büntetésre a Jobbik

Hír TV

2017. december 8., péntek 15:00, frissítve: péntek 16:52

A Jobbiknak várhatóan 660 millió forintot kell befizetnie korábbi plakátkampánya miatt. Vona Gábor miniszterelnök-jelölt péntek délután a nemzetközi sajtó előtt megismételte, hogy ez már pártja választási indulását is veszélyezteti. Megkérdeztük erről a Fideszt is, a kormánypártban nem aggódnak emiatt.

„Idefigyelj, Viktor, te korrupt zsarnok! Hogyha azt hiszed, hogy én félek, vagy mi félünk, akkor nagyon tévedsz. Sem én nem félek tőled, sem a Jobbik nem fél a Fidesztől, és azt látom, az emberek sem félnek a Fidesztől. Neked kell félned! 2017-ről azt hitted, hogy a lázadás éve lesz, de tévedtél. 2018 lesz a lázadás éve, és az emberek el fognak söpörni, és el fognak számoltatni téged, úgyhogy erre készülj!” – ezzel az Orbán Viktornak címzett üzenettel válaszolt a Jobbik elnöke a Hír TV Egyenesen című műsorában az Állami Számvevőszék vizsgálatára.

A Jobbiknak várhatóan 660 millió forintos büntetést kell fizetnie, mert az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, hogy az ellenzéki párt kedvezményesen áron plakátolhatott tavasszal.

A Jobbik ellehetetlenítése és a diktatúra kiépítése a kormány célja – így kommentálta a történéséket Róna Péter közgazdász:

– Az Orbán-kormány szándéka a Jobbik ellehetetlenítése, tehát az, hogy a Jobbik ne legyen parlamenti párt a 2018-as választás után.
– Akkor ön szerint nem csak arról van szó, hogy ne nyerjen a Jobbik, hanem hogy ne legyen a parlamentben a Jobbik? Az a cél?
– Így van. Egyszerűen ne tudjon jelöltet állítani a 2018-as választáson, semmiféle jelöltet ne állíthasson. Tehát a Jobbik szűnjön meg. Ez nagyon komoly támadás a demokráciával szemben.

Pénteken a Fidesz választmányi ülést tartott, ahol a kormánypárti politikusokat kérdeztük az ügyről. Szerintük nem sérül a demokrácia a Jobbik büntetése miatt.

Kerényi János országgyűlési képviselő nem tart attól, hogy a Jobbik nem tud elindulni:

– Nem tudok erre egész egyszerűen jobbat mondani, mint amit miniszterelnök úr is mondott: bénák voltak. Ez egy abszurd helyzet. Hogy mi lesz a végső kimenetele, jelen pillanatban nem tudom.
– Tart-e attól, hogy 2018-ban a Jobbik nem vagy korlátozottan tud elindulni?
– Nem, ettől nem tartok. Ez azt jelentené, hogy a Jobbik megszűnt.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint el fog indulni a Jobbik.

– Nem kell félnie, befizeti a büntetést, és akkor rendben leszünk.
– És ha nem tudnak elindulni, annak milyen üzenete lehet 2018-ra vagy 2018 utánra?
– 2010-ben is el tudtak indulni, amikor egy fillér állami támogatást nem kaptak. Szerintem el fognak tudni indulni.

A sajtóhírek szerint az országos politikába visszatérni készülő Kocsis Máté gúnyosan fogalmazott:

– Remélem, mindenki indulhat a választáson, a választás arról szól, hogy mindenki, aki tud, induljon.
– És arról mi a véleménye, hogy Vona Gábor azt mondta, hogy nem fél a Fidesztől, a Fidesznek kell félnie tőle?
– Vona Gábor egy hős, miért kéne félnie a Fidesztől? Induljon a választásokon, szerezzen minél nagyobb támogatottságot, dolgozzon, ne idétlenkedjen!

A Jobbik közösségi gyűjtéssel vág neki a Jobbik a választási évnek, de a pártelnök nem zárta ki, hogy az utcára viszik a választóikat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!