2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

660 millióra büntették a Jobbikot

Hír TV

2017. december 6., szerda 14:53, frissítve: szerda 20:00

Összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül – közölte az Állami Számvevőszék, amely észrevételezésre megküldte az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet a pártnak.

A szervezet emlékeztet, a törvény szerint a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a Jobbik központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Így összességében a pártot több mint 660 millió forintra büntették.

„A pártnak a számvevőszék felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek az összeget és emellett a az államkincstár a párt támogatását még egyszer ekkora összeggel csökkenti” – tájékoztatta a Hír TV-t a számvevőszék kommunikációs igazgatója, Horváth Bálint.

Jogi útra viszik

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Hír TV-nek azt nyilatkozta, megvédik az igazukat.

Nyilván jogi úton próbáljuk védeni az igazunkat, amennyire lehetséges, ma Magyarországon, illúzióink nincsenek, de egy biztos, hogy az Állami Számvevőszék vádjai abszolút igaztalanok, és soha nem működött törvénytelenül a párt, és soha nem valósult meg törvénytelen pártfinanszírozás, természetesen a gazdasági osztályunk meg fogja tenni a szükséges lépéseket – mondta a politikus.

„A mai napon történtek jelentik a jobbik betiltásának, felszámolásának első lépéseit. ennek a folyamatnak a kezdetére már korábban is felhívtuk mindenki figyelmét. a Fidesz által jelenleg kialakított helyzetben kérdésessé vált, hogy a jobbik részt tud e venni a jövő tavaszi parlamenti választásokon. hiszen az összes erőforrásunkat a Fidesz által irányított pártállami számvevőszék elvette tőlük” – jelentette ki a Jobbik rendkívüli sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

Beleszálltak kampányba

Elfogadhatatlannak tartja az LMP, hogy az egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék beszállt a választási kampányba. Közleményük szerint az illegális pártfinanszírozás minden formáját elfogadhatatlannak tartják, de elutasítják a kettős mércét is. Hangsúlyozzák: ha az ÁSZ valóban érdemi munkát végezne, akkor az elmúlt években már milliárdokra büntette volna a Fideszt, például azért mert mint fogalmaznak: a CÖF-ön és az MVM-en keresztül az adófizetőktől ellopott pénzekből folytattak pártpolitikai kampányokat.

„Amit most az ÁSZ csinál, azt úgy hívják, hogy beszálltak a kampányba, itt egy olyan szervezet, aminek elvileg függetlennek kéne lennie, egyértelműen pártpolitikai megrendelés alapján járt el, ugye emlékszünk mindannyian a CÖF-plakátokra, amik arra szolgáltak, hogy kijátsszák a plakát-, illetve a pártfinanszírozási törvényt, abban az esetben érdekes módon nem történt semmilyen eljárás, mindenki tudja hogy a fidesz a magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák, ennek ellenére az ellenzéki pártokat vegzálják, félhet az a hatalom, ami nem hajlandó olyan játékszabályok között játszani ami mindenkire vonatkozik, ezért mélységesen elítéljük a jobbikkal kapcsolatos ÁSZ-döntést” – fogalmazott Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja.

Pár hónapja nyomoznak

Az ÁSZ még október elején közölte, hogy az ügyészséghez fordult, „mivel a Jobbik – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.” A Fővárosi Főügyészség pedig el is rendelte a nyomozást a Jobbik számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben az ÁSZ beadványa alapján.

A számvevőszék szerint ugyanis ők a párt gazdasági ellenőrzését szerették volna megkezdeni, ám a Jobbik ebben nem volt együttműködő. A párt ugyanakkor állítja, szerettek volna eleget tenni az ÁSZ kérésének, ám annyira rövid határidőt kaptak, hogy nem tudtak minden szükséges papírt összeszedni. Később a párt hiába próbálta a hiányzó dokumentumokat az ÁSZ székházában – a sajtó jelenlétében – átadni az ellenőröknek, akkor nem vették át tőlük. Volner János a Hír TV-ben kijelentette: nincs titkolnivalójuk.

Ugyanakkor nyomozók sokáig nem jártak a Jobbiknál. A párt kifogásolja, hogy az Állami Számvevőszék bejelentésére indult eljárásban meg sem hallgatták őket. Csak az ÁSZ-szal folytatott levelezést kérte a hatóság, és ezt át is adták.

Dátumokat manipuláltak

Varga-Damm Andrea szerint az ÁSZ meghamisította a dátumokat az eljárás során. A jobbikos politikus a Hír TV Egyenesen című műsorában mondta el, hogy a számvevőszék hamarabb jelentette fel a Jobbikot az ügyészségen, mint hogy a párt megismerhette volna az ellenőrzés részleteit. Az elektronikus adatszolgáltatás lehetőségét is a határidő előtt állították le – tette hozzá.

„Ezt az ellenőrzési programot október 3-án kapta meg a párt, amely kézbesítése előtt nem is tud késedelembe esni, hiszen az ellenőrzési program határozza meg azokat a konkrét feladatokat, hogy mit kérnek, ehhez képest a feljelentés már előbb elment az ügyészségre, mint hogy az ellenőrzési programot megkapták” – fogalmazott.

Vona számított rá

Vona Gábor a Magyar Nemzetnek adott videointerjújában egyebek mellett arról is beszélt, megvonhatják a Jobbik állami támogatását, vagy akár be is tilthatják a pártot. A pártelnök szerint a két intézkedés szinte ugyanaz, hiszen ha egy párttól a kampány előtt elveszik a forrásait, nem tud részt venni a választáson.

A Jobbik szóvivője azt mondta, nem számít sok jóra az ellenük zajló ügyészségi nyomozás kapcsán; Mirkóczki Ádám korrekt, tisztességes eljárást szeretne, ám véleménye szerint kirakatper lesz az ügyből. Ezt arra alapozta, hogy szerinte „a Fidesz az összes független intézményt úgy irányítja, mintha fizetett politikai aktivisták lennének”. Itt az ügyészség mellett az Állami Számvevőszékre is utalt, amellyel Mirkóczki szerint hiába próbáltak együttműködni, az ÁSZ ezt egyszerűen nem hagyta.

Nincs szakmai alapja a vizsgálatnak

Mindenáron hibát akar találni a Jobbik elszámolásában az Állami Számvevőszék a szervezet korábbi alelnöke szerint. Nyikos László Newsroom című műsorunkban azt mondta: szakmailag teljesen indokolatlan és szokatlan a volt fideszes Domokos László vezette számvevőszék eljárása. A revizorok idén terv szerint a Jobbik 2015–16-os gazdálkodását ellenőrizték – amit augusztusban kiterjesztettek az ellenzéki párt idei első félévi gazdálkodására is.

„Teljesen szokatlan ez a fajta eljárás. Soron kívül ellenőriznek, és belenyúlnak a folyó évbe, ami rendhagyó. Szakmailag semmi sem támasztja alá, akkor miért voltak ilyen merevek, miért nem fogadták el ezeket a dokumentumokat? Egyszerűen nem értem, hogy formailag ebből miért csináltak problémát. Nekem az a benyomásom, hogy ellenfélnek, ne adj' isten ellenségnek tekinti az ellenőrzött szervezetet az Állami Számvevőszék, és mindenáron hibát akar találni az ellenőrzött tevékenységében” – fejtette ki Nyikos László.

Nem foglalkoznak a Fidesz 2010-es kampányával

A fideszes Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék nem foglalkozik a Fidesz 2010-es olcsó plakát-kampányával, mert nem kapott újabb bizonyítékokat az ügyben. A 24.hu júniusban írta meg, hogy a Fidesz hét éve töredék-áron kapott plakáthelyeket a Mahir Cityposter Kft.-től, ráadásul 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki. Annak idején a kormánypárt listaáron milliárdokat érő plakátkampányát a Mahir rendkívül alacsony, bruttó 98 millió forintos áron bonyolította le. A Fidesz a számvevőszéknek küldött elszámolásában viszont már csak kevesebb mint 36 millió forintot tüntetett fel, vagyis a költség kétharmadának, 63 millió forintnak nyoma veszett.

„Mi a nyár folyamán azt közöltük, hogy a számvevőszék semmi olyan hitelt érdemlő bizonyítékot nem kapott, ami bármelyik állítást alátámasztaná” – mondta Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!