2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A tervezettnél visszafogottabb lett a választási reform

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 13:29, frissítve: csütörtök 13:32

A kettős szavazás büntetése, internetes voksolás, kötelező választási küszöb – ilyen újításokat tartalmaz az EU-s választójogi reform. A mintegy 400 millió uniós szavazópolgár jövő év májusában választja meg a 705 EP-képviselőt. A testület létszáma a britek kilépése miatt 46-tal kevesebb lesz.

Nagyra törő tervekkel indult, végül visszafogottabb lett az európai parlamenti választási reform. Egy éve még úgy tűnt, hogy a parlament zöld utat ad az úgynevezett transznacionális listáknak, vagyis volt esély arra, hogy ne csak a tagállamok pártjaira lehessen szavazni. Szó volt arról is, hogy a csúcsjelölti rendszert is intézményesítik, tehát az Európai Bizottság következő elnöke automatikusan a választásokon győztes párt listavezetője lenne. Végül mindkét változtatást elvetették a képviselők, az előterjesztő szerint azért, mert ez túl nagy ugrás lett volna a jelenleg megszokott rendszerhez képest.

„Az Európai Unió alapszerződése értelmében egységes választási rendszert kellene kidolgozzunk az európai parlamenti választások lebonyolítására. Ehhez a tagállami jogszabályokat kellene harmonizálni a helyi alkotmányos és választási hagyományok figyelembe vételével. Akik kritikákat fogalmaznak meg például a transznacionális listák elmaradása kapcsán, azoknak ezt tudniuk kell” – mondta Danuta Hübner, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője.

A reformok között viszont szerepel, hogy a tagállamoknak büntetniük kell majd azokat, akik több országban akarnak szavazni. Emellett bevezetik az internetes szavazást és az EU-n kívül is lehet majd voksolni.

„Több millió uniós polgár él az EU-n kívül, csak Svájcban 1,4 millióan vannak, Nagy-Britanniában pedig 3 millióan. Ennek a reformcsomagnak az eredményeként a tagállamok kötelezettsége lesz, hogy biztosítsák a szavazási jogot és lehetőséget például a nagykövetségeken. Vagyis több mint négymillió uniós polgár számára megkönnyítjük a választáson való részvételt, ez is az egyik indoka volt ennek a reformnak” – mondta Jo Leinen, a Szociáldemokraták EP-képviselője.

Szintén újdonság, hogy már azokban az országokban, például Németországban, vagy Spanyolországban is lesz választási küszöb, ahol eddig nem volt. Ezt a jogszabályt még el kell fogadnia a tagállamok tanácsának és valamennyi parlamentnek ratifikálnia kell. A következő EP-választást jövő májusban tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!