2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

A sztrájkjog szigorítása ellen sztrájkolnak

Hír TV

2018. január 12., péntek 13:19, frissítve: péntek 15:15

Huszonnégy órás sztrájkot tartanak Görögországban a szakszervezetek – a munkabeszüntetéshez a kikötők munkásai, a metróvezetők és az orvosok is csatlakoznak. Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány szigorítani akarja a sztrájkjogot, és újabb megszorító intézkedéseket vezetne be.

„Ne vegyétek el a mocskos kezetekkel a sztrájkolók jogait!” – üzenték a kormánynak tüntetők a görög pénzügyminisztérium épülete előtt. A demonstrálók dühét az váltotta ki, hogy a görög kabinet már a munkabeszüntetés jogát is korlátozná a nemzetközi hitelezők nyomására, szerinte ugyanis a sztrájkok ártanak a gazdaságnak.

A jövőben a szakszervezetek csak akkor hívhatnának fel munkabeszüntetésre, ha azt a tagjaik több mint fele megszavazza. Jelenleg elég a tagság harmadának támogatása.

„Nem engedhetjük meg, hogy a kormány elfogadtassa ezt a szörnyű törvényt. Ez kriminalizálja azokat a munkásokat, akik ellenállnak a munkaadók és a kormány terveinek” – mondta egy banki alkalmazott.

A tiltakozást egy, a kommunista párthoz közeli csoport szervezte. Szerintük a radikális baloldali párt, a Sziriza kormányra kerülése után elárulta a munkásokat és mindazt, amit korábban képviselt.

„Egy baloldali kormány el akarja törölni azokat a szent jogokat, amelyeket a munkások több generáció alatt kivívtak maguknak. Egyetlen célja, hogy ne lehessen szervezett formában tiltakozni az intézkedései ellen” – mondta egy szállodai alkalmazott.

A tüntetők tiltakozásához a szakszervezetek is csatlakoztak: pénteken nem üzemelnek a kikötők, zárva marad az athéni metró, a kórházakban pedig sztrájkolnak az orvosok.

A kormány a sztrájkjog szigorítása mellett újabb megszorító intézkedéseket is bevezetne: csökkentené például a családoknak járó juttatásokat. A törvényjavaslatokról január 15-én szavaz a parlament. Görögország 2010 óta 14 megszorítócsomagot fogadott el a Nemzetközi Valutaalap hiteleiért cserébe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!