2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A szakértő szerint nem kell újabb menekülthullámtól tartani

Hír TV

2018. április 14., szombat 15:13, frissítve: szombat 16:49

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint nem kell attól tartani, hogy újabb menekülthullám kezdődik a szíriai beavatkozás miatt. Szalai Máté szerint, akinek lehetősége volt, az már korábban elhagyta az országot. Korábban az orosz vezetés fenyegetőzött azzal, hogy az amerikai beavatkozás új menekültválságot okoz Európában.

Tömött sorokban menekülnek folyamatosan a szíriai civilek Gútából Aleppó irányába. Az ostrom kezdete óta 40 ezren hagyták el a várost. „Jelenleg északra vagyunk Aleppótól. Ide 3 ezer ember érkezett az egy héttel ezelőtti vegyi támadás óta, ez 700 családot jelent” – közölte egy helyi török aktivista.

Szíriában a 7 éve tartó polgárháború miatt a lakosság fele, 12 millió ember vált földönfutóvá. Közülük 5 millióan menekültek külföldre.

„Dúma városát teljesen elpusztították, de a vegyi támadás óta mindenki el akar jönni. Nincsenek kórházak, nincs rendfenntartás, csak törmelék az utcán. Nem lehetett ott maradni” – fogalmazott egy menekült.

Az orosz vezetés szerint az amerikai bombázások újabb menekülthullámot váltanak ki, és újra tömegek indulnak Európa felé. Emiatt aggódnak a görögök is. „Ha folytatódik a háború, biztos, hogy egyre több menekült érkezik Görögországba” – hangzik egy pesszimista forgatókönyv egy athéni tanártól.

A Budapesti Corvinus Egyetem kutatója szerint nem valószínű, hogy ez a szám a szíriai bombázások miatt nőne. „Egy csapás hatására egyáltalán nem, Ez semmilyen migrációs hullámot nem indít el Európa felé” – emelte ki Szalai Máté Közel-Kelet-kutató a Hír TV-ben.

Görögországba jelenleg naponta néhány száz menekült érkezik csak, az EU és Erdogan török elnök alkujának köszönhetően.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!