2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

A Roszatom egyik üzeméből szivároghatott Európa fölé a nukleáris felhő

Hír TV

2017. november 21., kedd 11:36, frissítve: szerda 08:17

Tagadja a paksi atomerőművet bővítő Roszatom, hogy nukleáris baleset történt az egyik üzemében. A létesítményben a hidegháború idején történt már olyan baleset, amelyet az akkori moszkvai vezetés elhallgatott. A Greenpeace hatósági vizsgálatot követel.

A francia nukleáris biztonsági intézet november 9-én jelentette, hogy radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. A légkörben ruténiumot mutattak ki, amely Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe. Hosszú hallgatás után az orosz meteorológiai szolgálat elismerte, hogy szeptember végén a ruténium megengedett értékének ezerszeresét mérték az Urál hegység déli részén. A környéken van is egy nukleáris üzem, nem messze a kazah határtól. A Majak nevű létesítmény évtizedek óta működik. A hidegháború idején katonai célokat szolgált. Napjainkban atomerőművek elhasznált fűtőelemeit hasznosítják benne újra, egy időben Paksról is szállítottak oda hulladékot. Az üzem a Roszatomé. A paksi atomerőművet bővítő orosz vállalat tagadja, hogy a szennyeződés a majaki erőműből került a levegőbe.

Teljesen világos volt, hogy a nukleáris erőműben ilyen baleset nem történhetett meg, mert ha megtörtént volna, akkor nem csak ruténium 106-os izotóp, de más hasadóanyagok is a légkörbe kerültek volna. Ezek keverékek, vagyis egymagukban nem szabadulnak fel, csak együttesen – hangoztatta a Roszatom tanácsadója, Jurij Mokrov.

Az üzemben a belső vizsgálat során nem találtak rendellenességet. A Greenpeace nem hisz a Roszatomnak, a nemzetközi környezetvédő szervezet hatósági vizsgálatot követel az orosz ügyészégtől.

Az emberre káros mennyiséget nem érte el ez a szint, nem volt veszélyes. De maga az a tény, hogy ruténium 106-os radioaktív izotóp kerülhetett a levegőbe, aggodalomra ad okot – mondta a Greenpeace illetékese, Rasid Alijev.

A hidegháború éveiben az oroszok nem törődtek a biztonsággal a majaki üzemben, ahol 1957-ben súlyosabb szerencsétlenség történt, mint Csernobilban. A villanást több száz kilométerről is látni lehetett.

A szovjet vezetés elhallgatta a nukleáris balesetet, és a híreket meghamisítva villámcsapásnak állította be az atomrobbanást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!