2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Visszavonták a DRB-bankok engedélyét

2015. március 2., hétfő 16:44, frissítve: hétfő 21:41

245 millió forint rendkívüli támogatást kap a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok egy része. Közben a jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét.

A jegybank visszavonta a DRB-csoporthoz tartozó négy hitelintézet tevékenységét. Az MNB tájékoztatása szerint a betétesek még ebben a hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki. A jegybank rendkívüli vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére, és kezdeményezi, hogy az eddigi ötévenkénti átvilágítás helyett jóval sűrűbben, akár évente kerüljön sor vizsgálatra.

„A MNB felügyeleti tanácsa ma délután visszavonta a DRB-hez tartozó bankcsoport négy érintett kis bankjának tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonása azt jelenti, hogy megkezdődik az érintett betétesi kör kártalanítása, erre az Országos Betétbiztosítási Alapnak 20 munkanapja van. Ez azt jelenti, hogy minden érintett még március hónapban kézhez veheti megtakarítását” – fejtette ki Binder István felügyeleti szóvivő.

Rendkívüli támogatást kapnak az önkormányzatok

A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok egy része 245 millió forint rendkívüli támogatást kap, jelentette be a napirend előtti felszólalásában a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. 67 település kap segítséget. Tállai András szerint fontos, hogy az önkormányzatok működőképesek legyenek és a közalkalmazottak bérét, illetve a segélyeket ki lehessen fizetni. „A kormány első és legfontosabb feladata és felelőssége, hogy segítsen ezeken az embereken, hogy nehogy még nagyobb legyen a baj. Segítsen az érintett embereken, akik ezeken a bankokon keresztül jutnak hozzá a segélyekhez, a fizetésükhöz. A juttatásokhoz, hogy ne csorbuljanak tovább, hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba, mint amit a szocialista brókerek okoztak nekik. Nagyon fontos az, hogy megsegítsük az önkormányzatokat, hogy az érintett önkormányzatok működőképessége biztosított legyen” – fogalmazott Tállai András.

A Buda-Cash-botrány érintettjeinek teljes kártalanítását követeli a kormánytól az MSZP. Tóth Csaba, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az esetet az „ország legnagyobb bank- és brókerbotrányának” nevezte, és hangsúlyozta, hogy az ügy sok magánszemélyt, civil szervezetet, több mint nyolcvan önkormányzatot és több ezer kisvállalkozót érint. A politikus hozzátette: az elmúlt öt évben a jegybanknak lett volna lehetősége arra, hogy megakadályozza a Buda-Cash-ügyet. „Fölszólítjuk a kormányt és a nemzeti bankot, hogy ne azzal foglalkozzon, hogy felelőst keresnek maguk helyett, hanem tegyenek két dolgot: egyrészt azonnal kérjenek elnézést minden érintettől, másrészt haladéktalanul kártalanítsanak mindenkit teljes mértékig” – mondta Tóth Csaba.

Matolcsy távozását követeli az LMP

Matolcsy György távozását követeli az MNB éléről a Buda-Cash-ügy miatt az LMP. Az ellenzéki párt a szocialistákhoz hasonlóan a kormánytól várja el az ügyfelek kártalanítását. Az ökopárt törvényjavaslatot nyújt be a szigorúbb felügyeleti szabályozás érdekében. „Az LMP azt követeli, hogy a kártalanításhoz szükséges összeget az MNB azonnal biztosítsa, azonnal kártalanítani kell az ügyfeleket, természetesen a törvényben meghatározott mértékig. A 120 ezer kisbefektetőt nem lehet hónapokig bizonytalanságban tartani. Az LMP elengedhetetlennek tartja, hogy a legsürgősebb kifizetésekre legyen lehetőség” – mondta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!