2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Vasárnap elnököt választanak

2015. május 9., szombat 12:45, frissítve: vasárnap 07:59

Elnökválasztást tartanak holnap Lengyelországban. A jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski a voksolás esélyese, a felmérések szerint a szavazatok legalább 40 százalékát szerezheti meg. A kampány fő témája a kelet-ukrajnai orosz beavatkozás volt.

Szavazzon a biztonságra! – olvasható a lengyel elnök kampánybuszának oldalán. Bronislaw Komorowski a vasárnapi voksolás biztos befutója, csak az a kérdés, hogy elegendő szavazatot tud-e szerezni a második forduló elkerüléséhez. A közvélemény-kutatók 40 százalék körüli eredményt jósolnak a jobbközép kormánypárt, a Polgári Platform szövetségesének. A voksolás egyik fő témája az ukrajnai orosz beavatkozás volt. A lengyelek komoly fenyegetésként élik meg Vlagyimir Putyin agresszív külpolitikáját. Komorowski áprilisban jelentette be, hogy nyolcmilliárd dollár értékben vesznek rakétavédelmi rendszereket és katonai helikoptereket az Egyesült Államoktól. „A kormány úgy döntött, hogy a Visztula légvédelmi és rakétaelhárító programról közvetlen tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal” – jelentette ki Bronislaw Komorowski.

Komorowskinak csak egy komolyan vehető kihívója van, a konzervatív Jog és Igazságosság párt színeiben induló Andrzej Duda. A felmérések szerint a jobboldali politikus támogatottsága 30 százalék körül áll. Egyik fő kampánytémája az euró bevezetése volt. „Igent mondunk az Európai Unióra, de az euró bevezetésére nem, mindaddig, amíg a lengyelek nem keresnek ugyanannyit, mint a nyugat-európaiak. A választáson arról is döntünk, hogy folytatjuk-e a növekedést a zlotyval vagy elszegényedünk az euróval” – mondta Andrzej Duda.


A futottak még kategóriában több színes jelölt is indult: megméretteti magát egy volt punkzenész és egy televíziós műsorvezetőnő is. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok felét, május 24-én második fordulót is rendeznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!