2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Varufákisz a trianoni békediktátumhoz hasonlította a megállapodást

2015. július 14., kedd 17:06, frissítve: csütörtök 09:45

A versailles-i békeszerződéshez hasonlította a görög kormány által elfogadott megállapodást a tárgyalások lezárása előtt lemondott volt pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz. Athénban vasárnap óta folyamatosak a tüntetések, a megszorításokról holnap éjfélig kell döntenie a parlamentnek. A belügyminiszter szerint biztosan elfogadják a reformokat, de azt ő is elismerte, hogy ősszel belebukhat a kormány a népszavazás ellenére elfogadott megszorításokba.

„Nem jutnak át” – olvasható a magyar baloldalon is népszerű szlogen Athén központjában. A parlament előtt tüntető tömeg úgy érzi: Alexisz Ciprasz őket is elárulta, amikor még annál is keményebb megszorításokat fogadott el, mint amiket a népszavazáson elutasítottak a görögök. „Az emberek egyértelmű üzenetet akarnak küldeni, hogy ezeket a megszorításokat nem fogadjuk el. Ezért szavaztuk le őket és nem is vagyunk hajlandók elfogadni” – mondja egy munkanélküli tüntető.

A görög parlamentnek szerdáig kell szavaznia az adóemelésről, a nyugdíjkedvezmények eltörléséről és a privatizáció megindításáról. A görög bankok csak ezután kapnak majd újra pénzt az Európai Központi Banktól. Addig érvényben marad a tőkekorlátozás és tovább kígyóznak a sorok az automatáknál. „Nyilvánvaló, hogy a hitelezők zsarolták a kormányt. A Sziriza egyedül maradt az EU-val szemben és vesztett. Az Európai Központi Bank a főnök. Mi meg mit tehetünk? Ők adják a pénzt” – nyilatkozta egy közalkalmazott.

A múlt héten lemondott pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz a trianoni békediktátumhoz hasonlította a megállapodást, amivel az európai nagyhatalmak megalázták Görögországot. A német pénzügyminiszter szerint viszont a görögök örüljenek, hogy bent maradhattak az eurózónában. „Sokan vannak, a kormányban is, akik szerint a görögök és az EU érdeke is az lett volna, hogy átmenetileg kilépnek az euróövezetből. Megállapíthatjuk, hogy az eurózóna most a hitelessége egy részét elvesztette, még akkor is, ha meg tudtuk tartani a közös valutát” – fogalmazott Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

A görög belügyminiszter szerint a megszorításokat mindenképp elfogadják, de azt ő se zárta ki, hogy ősszel előre hozott választás lesz, miután a Sziriza elvesztette az egyik koalíciós partnerét. „Egyelőre nem fenyeget a veszély, hogy elveszítjük a parlamenti többséget, a miniszterelnök úr biztos megkapja a támogatást, aztán hogy mi lesz később, azt meglátjuk, ha oda jutunk” – mondta Nikosz Vúcisz.

Ha a parlament megszavazza a megszorításokat, júliusban 7 milliárd, augusztusban 5 milliárd euró áthidaló hitelt kapnak az EKB-tól lejáró tartozásaik fizetésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!