2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

USA: Irak nem akar az Iszlám Állam ellen harcolni

2015. május 27., szerda 10:35, frissítve: csütörtök 19:24

Az iraki erőket vádolja a Fehér Ház azzal, hogy Ramádit nem tudják visszavenni. Az Egyesült Államok szerint a helyi erők nem akarnak harcolni a nemzetközi koalícióban az Iszlám Állam ellen.

A terrorszervezet ellen létrehozott koalíció hónapok óta légicsapásokkal próbálja megfékezni az Iszlám Állam előrenyomulását.

A Fehér Ház közben a koalícióban tevékeny szerepet vállaló iraki hadsereget azzal vádolja, hogy nem akar az Iszlám Állam ellen harcolni. Ezt a Pentagon vezetőinek jelentéseire alapozzák. Az iraki kormányerők és a síita milíciák egységeinek Ramádiból történt kivonása szerintük egyszerre utal alacsony harci morálra és a hadvezetési problémákra.

Az iraki hadsereg és a síita milíciák ennek ellenére bejelentették, hogy ismét támadást indítottak, hogy visszavegyék Ramádi városát. Az akcióterv szerint három oldalról kerítenék be az Iszlám Állam harcosait, és az utánpótlást is elvágnák a koalíciós erők Ramádinál. „A következő néhány napban megtisztítjuk Baijit a militánsoktól, hogy biztosítsuk az utat Anbar és Salaheddin között, aztán rajtaütünk a terroristákon Ramádiban” – mondta a síita milícia szóvivője.

A Hír Televízió által megkérdezett biztonsági szakértő szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. „Jelenleg Bagdad a világ legveszélyesebb városa, ahol átlagosan napi egy-másfél merényletet hajtanak végre. Máshogy fogalmazva, az elmúlt egy hét tanulsága az, hogy az Iszlám Állam erőre kapott, offenzívába ment át, és újabb területeket foglalt el mindkét állam területén” – mondta Nógrádi György.


Mindeközben Ausztráliában a miniszterelnök bejelentette: minden olyan állampolgár, aki az Iszlám Állam oldalán harcol és hazatér, az igazságszolgáltatás teljes szigorával kell, hogy szembenézzen. Egy ausztrál férfiről a napokban jelent meg egy fotó, amelyen szíriai katonák fejeit tartja a kezében. Tony Abbott miniszterelnök szerint nemcsak a férfi, de annak családja is a bíróság elé áll majd, ha haza akarnak térni. „A lényeg az, hogy a bűn az bűn, és a bűnösöknek szembe kell nézniük az ausztrál törvények teljes szigorával, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők. Az ausztrál törvények szerint nagyon súlyos bűn külföldre menni és harcolni vagy terroristaszervezeteket segíteni” – mondta Tony Abbott.

Az ausztrál hatóságok múlt évben adtak ki elfogatóparancsot két ausztrál férfi ellen, akikről azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam oldalán harcolnak, és akikről a levágott fejekkel pózolós képek is megjelentek. Az egyik férfihez köthető pénzügyi szolgáltatócéget a kormány már bezáratta tavaly, mert a feltételezések szerint több mint 15,5 millió dollárt utaltak át külföldi harcosoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!