2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Uniós csúcs: migrációs stratégiát fogadtak el

2015. december 18., péntek 10:18, frissítve: péntek 17:18

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében az uniós állam és kormányfők csúcstalálkozóján. A tagállamok a többi között abban egyeztek meg, hogy még több regisztrációs pontot állítanak fel, a regisztrációt megtagadókkal szemben pedig azonnal intézkedhetnek.

Donald Tusk már a kétnapos évzáró brüsszeli csúcstalálkozó első napján eredményekről beszélt. Az uniós tagországok állam és kormányfői megállapodtak a migrációs stratégia főbb pontjaiban. Az Európa Tanács elnöke szerint a schengeni övezet fenntartása érdekében vissza kell szerezni az ellenőrzést a külső határok felett.

„Európa nem maradhat gyenge, amikor a schengeni államok képtelenek hatékonyan megvédeni a határaikat. ha visszautasítjuk a bizottság indítványát akkor másfajta megoldást kell találjunk, de attól tartok, hogy az is ugyanolyan fájdalmas megoldás lesz” – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A találkozón sikerült megegyezni Görögországgal, amely még decemberben megkezdi együttműködését az európai határőrizeti ügynökséggel a külső határok védelme érdekében. Abban is megállapodtak, hogy több több regisztrációs pontot állítanak fel, a regisztrációt megtagadókkal szemben pedig azonnal intézkedhetnek. A közös európai határ- és partvédelemről előterjesztett bizottsági elképzelést a kormányfők elfogadták de az érdemi vita ezután kezdődik majd.

Tárgyalt a tanács a brit reformjavaslatok kérdéséről is. David Cameron még novemberben küldte el elképzeléseit Brüsszelbe, a brit miniszterelnök egyebek közt azt szeretné elérni, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kössék, visszavenne Brüsszel döntési jogköreiből, megvédené a londoni bankokat az eurozóna befolyásától. A legnagyobb vitát kiváltó javaslata szigorítaná a szociális ellátást is, A cél az lenne, hogy a briteknek is járó szociális ellátásokra csak azok legyenek jogosultak, akik már legalább 4 éve az országban dolgoznak.

„A segélyezés kérdése: nem, nem tettem semmilyen új javaslatot az asztalra. a négy éves tervemet tettem oda és az ott is marad. a bizottság azt mondta, hogy úgy vélik van megoldás. azt mondták nincs kompromisszum, csak megoldások. de én benne vagyok a tárgyalásokban, a javaslataim az asztalon maradnak. ahogy mondtam bizakodó vagyok a mai tárgyalások után, hogy megoldást találunk” – fogalmazott David Cameron brit miniszterelnök.

Donald Tusk szerint tiszteletben kell tartani Nagy-Britannia kéréseit, de más tagállamok igényeit is.

„Néha keménynek kell lennünk, amikor az alapvető értékekről és a határvonalakról esik szó. Megígérhetem, hogy nem fogjuk feladni a szabad mozgás vagy diszkrimináció-ellenesség elvét, de tudom, hogy David Cameron ma fair és lényegi kompromisszumokat keres és ezért vagyok sokkal optimistább, mint a találkozónk előtt” – mondta Donald Tusk.

Angela Merkel szerint a megbeszélésen világossá tették, hogy minden fél azt szeretné, ha Nagy-Britannia tagja maradna az Európai Uniónak. A német kancellár szerint van remény a megegyezésre.

„Februárig az unión belüli mozgás szabadságának és a szociális juttatásoknak a kérdését fogjuk tárgyalni, azért, hogy megállapodásra jussunk februárig, különös tekintettel a negyedik pillérre. Nem lesz könnyű, de azt hiszem, hogy jószándékkal jó megoldásokat találhatunk” – hívta fel a figyelmet a kancellár.

Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból megrázná a közösséget, hiszen az EU második legnagyobb gazdasága és az egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagállama távozna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!