2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Tüntettek a migránsok a Keletinél

,

2015. augusztus 30., vasárnap 15:52, frissítve: vasárnap 19:07

Ismét demonstráltak a Keleti pályaudvarnál a migránsok. Több száz menekült követelte, hogy engedjék tovább őket vonattal Németországba. Többen arra panaszkodnak, hogy utolsó pénzükből vonatjegyet vettek, ennek ellenére nem mehetnek tovább. A rendőrség lezárta a pályaudvar főbejáratát, az oldalsó bejáratainál is rendőrök állnak. A rendőrség megerősítette jelenlétét nemcsak a pályaudvaron, hanem a környéken is, a vonatközlekedés azonban zavartalan.

15 órára már viszonylagos nyugalomról lehet beszélni a Keleti pályaudvarnál – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója. A menekültek visszahúzódtak a tranzitzónába, ahol pattanásig feszült a helyzet. Ott körülbelül ezer migráns várja azt, hogy továbbutazhasson. Amíg ez nem történik meg, addig mosnak és megpróbálnak mosakodni. A helyszínen lévő civilek szerint a feszültséget az is fokozza, hogy megrázta őket az osztrák migránstragédia, illetve a tranzitzónába bezsúfolódó embertömeg is türelempróbáló.

Egy-két órával ezelőtt még egészen más volt a helyzet. Akkor a zavargást a Hír TV helyszíni tudósítója is megerősítette. Körülbelül 200-300 migráns azért tüntet, hogy engedjék be őket a pályaudvarra, hadd menjenek tovább vonattal Németországba. Többen arra panaszkodnak, hogy utolsó pénzükből vonatjegyet vettek, ennek ellenére nem mehetnek tovább. A Keleti pályaudvarnál és a környező utcáknál is megerősített rendőri jelenlét van, a pályaudvar főbejáratát le is zárták. A migránsok elégedetlenek az ellátással, nem akarnak befogadótáborba menni, valamint a hatóságokkal szemben sem mutatnak együttműködést.

A Belügyminisztérium közleményében arra figyelmeztet, hogy az uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére. A dokumentum kiemeli: a bevándorlási hivatal hétvégén is nyitva van, de csak érvényes regisztráció esetén tudja ellátni a menedékkérőket.

Migránsok egy csoportja szombat este is tüntetett a Keleti pályaudvarnál lévő tranzitzónában. Az 50 fős csoport azt követelte, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. Néhányan gyertyát gyújtottak az ausztriai Parndorfban holtan talált 71 menekült emlékére. A tiltakozóakció közben rendőri beavatkozásra nem volt szükség.

Tekintse meg a Hír TV beszámolóját a tegnap esti tüntetésről:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!