2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump kirúgta az FBI vezetőjét, aki a kampánya után nyomozott

2017. május 10., szerda 11:34, frissítve: szerda 11:54

Váratlanul elbocsátotta az amerikai elnök az FBI igazgatóját - James Comeyt éppen annak a nyomozásnak a közepén mentette fel Donald Trump, amelyben az FBI azt vizsgálja, hogy az oroszok beavatkoztak-e elnökválasztási kampánya. Comey-t még Barack Obama elnök nevezte ki 2013-ban 10 évre az FBI élére.

Az FBI felmentett igazgatójának gépe landolt Washingtonban, nem sokkal azután, hogy Donald Trump unortodox döntéssel elbocsátotta a szövetségi nyomozó iroda éléről. Az amerikai elnök James Comey-nak írt levelében azzal indokolta az igazságügyi miniszter és helyettese javaslatára hozott határozatát, hogy helyre kell állítani az FBI-ba és vezetőjébe vetett közbizalmat.

Comey-t a múlt héten a szenátus igazságügyi bizottsága múlt szerdán hallgatta meg a Clinton-féle email-botránnyal kapcsolatban. Kiszivárgott hírek szerint az FBI vezetője pontatlan információkat mondott a meghallgatásán az e-mail-botránnyal kapcsolatban. Azt azonban nem tudni, hogy összefügg-e ezzel a menesztése.

„Ebben a pillanatban nem tudom, nem kérdeztem meg. Ismerem a vallomását, de még utána kell kérdeznem ennek” – reagált Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

Comey vezette azt a vizsgálatot is, ami az oroszok érintettségét vizsgálta a Trump-kampányban. A titkosszolgálat vezetőjének felmentése párthovatartozástól függően megosztja a szenátorokat. A republikánusok többsége elfogadja az elnök döntését.

„Egyáltalán nem lesz hatással a hírszerzési bizottság jelenleg is zajló vizsgálatára. Ez kétpárti vizsgálat. Jelentős eredményeket értünk el az elmúlt hetekben, és folytatjuk bizonyítékok felkutatását, bárhová is vezessen” - mondta a felsőház hírszerzési bizottságának republikánus tagja, Susan Collins.

John Mccain arizonai szenátor viszont a kételyeit hangoztatta.

„Sajnálom, hogy megtörtént. Az elnöknek megvan az ehhez szükséges jogköre, tiszteletben tartom” – mondta az amerikai republikánus szenátor.

A demokraták keményebb szavakkal bírálták Trump döntését.

„Szerintem ez felháborító, teljesen helytelen az Egyesült Államok elnöke számára, miután az FBI igazgatója néhány hete jelezte, bűnügyi vizsgálat zajlik, amely a kampányt és az orosz kormány kapcsolatát is érintheti. Ezután a bejelentés után meg kirúgja annak az ügynökségnek a vezetőjét, aki ezt a vizsgálatot vezeti, ez abszolút helytelen” – nyilatkozta Bob Casey, Pennsylvania demokrata párti szenátora.

A dél-karolinai egyetem jogász docense szerint is nagyon szokatlan az elnök döntése.

„Nagyon figyelemre méltó, hogy egy első számú illetékest egy nyomozás kellős közepén rúgjon ki, amelyben ő, vagy a kormány vezető beosztású tagja is belekeveredhet. Láttuk már, amikor egy elnök az ellen nyomozó illetőt rúgott ki, de az Richard Nixon volt, és a végén neki kellett lemondania. A Trump kormány reméli, hogy ezt nem fogják ehhez hasonlítani” – véli Sam Erman.

Sajtóértesülések szerint James Comey bukásához nem csak politikai okok vezettek, elfogyott körülötte a levegő, még az FBI munkatársait is zavarba hozták igazgatójuk viselkedése és tettei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!