2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tovább dől a fideszes offshore-dominó

, ,

2016. április 16., szombat 21:15, frissítve: hétfő 13:20

Hétfőn nyilvánosságra hozza felesége vagyonbevallását, amelyben az offshore hátterű cég is szerepel – nyilatkozta a Hír Televíziónak a kormánypárti képviselő, Kerényi János. A politikustól a Fidesz is válaszokat vár. A párt alelnöke, Gulyás Gergely egyébként csak azt tartja erkölcstelennek, ha képviselő birtokol offshore céget. Az ellenzék is készül a jövő hétre, míg a Jobbik azt szeretné, ha minden képviselő családtagjának vagyona nyilvános lenne, az LMP betiltaná az adóparadicsomokban bejegyzett cégek birtoklását.

A hónap elején kiszivárgott panamai iratokból derült ki, hogy az MSZP volt pártpénztárnokának, Boldvai Lászlónak a felesége egy Szamoa-szigetekre bejegyzett offshore cég tulajdonosa.

„Van néhány információ, ami Magyarországhoz köthető, ezek inkább bankárokhoz köthetőek leginkább, és nem akarom most pártdimenzióba terelni, de mégiscsak úgy látom, hogy inkább a szocialista nagytőkésekhez köthető.” Még egy hete is baloldali offshore-botrányról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, pedig akkor már tudott volt, hogy párttársa, a volt képviselő, Horváth Zsolt is személyesen tulajdonos több offshore cégben.

Péntekre kiderült, hogy Soltvadkert fideszes országgyűlési képviselőjének, Kerényi Jánosnak a felesége és a fia is offshore hátterű cégek résztulajdonosa. Boldvai Lászlóhoz hasonlóan Kerényi János sem személyesen érintett. „Kétségkívül Boldvai László esetében is Boldvai László felesége volt az érintett, egyelőre várjuk Kerényi Jánosnak az ezzel kapcsolatos nyilatkozatát. Mi azt egyértelművé tettük, hogy aki közhatalmat gyakorol, különösen ha ezt országgyűlési képviselőként teszi, annak offshore cégben részesedése akkor sem lehet, hogyha ez jogszerű, mert mi ezt erkölcstelennek tartjuk. Kerényi János esetében erről nincs szó” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke.

A kormánypárti politikus felesége egy olyan fővárosi éttermet működtető cégben résztulajdonos, ahol egy Belize-i cég a tulajdonostárs. Az éttermet Kerényiék fia viszi barátaival. „Gyakorlatilag egy teljesen itt dolgozó cég, itt fizet adót, 25 alkalmazottja van. Évente befizet körülbelül 250 millió forint közterhet, adót, áfát, ebből egy fillért eddig a család nem vett ki. De nem is a fiamé a cég. A fiam gyakorlatilag a volt egyetemista társaival alapította ezt” – mondta a Hír TV-nek Kerényi János.

Kerényi felesége akkor lett résztulajdonos, amikor az egyik barát kiszállt a cégből. A képviselő azt mondta: ő maga nem tulajdonos offshore cégben, azt pedig nem gondolta, hogy fia cégügyeit bárki is rajta kérné számon, hiszen a céget nem is titkolták. „A hétfői napon be fogom mutatni azt, hogy a feleségem vagyonnyilatkozatában ez szerepel. A hozzátartozóknak a vagyonnyilatkozata, az zártan van kezelve, én ezt kitakarom, hétfőn délelőtt fel fogjuk tenni a parlament honlapjára” – tette hozzá Kerényi János.

„2015-ben és 2016-ban is nyilvánosságra hoztuk a velünk egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát.” A Jobbik szerint a többi párt képviselőinek is hasonlóan kellene eljárnia. Szilágyi György komolytalannak tartja Kerényi János azon védekezését, hogy nem titkolták az offshore céget, mert az szerepel a felesége vagyonnyilatkozatában. „Ez a vagyonnyilatkozat egy zárt borítékban, titkosan pihen az Országgyűlés illetékes bizottságánál” – mondta a jobbikos politikus.

Az LMP is tiszta vizet öntene a pohárba és törvénytelenné tenné az offshore cégek birtoklását. „Parlamenti képviselő sem lehetne az, akinek mondjuk a lakásán offshore cégek vannak bejegyezve vagy akinek a pereputtya offshore céghálókkal van kitömve. Éppúgy mint miniszteri biztos sem lehetne egy offshore-lovag, ahogy az az Orbán-kormány alatt szokásos” – fogalmazott Schiffer András, a párt társelnöke.

A kormány már korábban bejelentette: egyenként vizsgálják ki az offshore-botrány magyar szálait. „Az első körben azt tartanám fontosnak, hogy a megkeresés elérjen majd a cégek irányába. Hiszen látjuk azt már a megkapott listák alapján is, hogy azért jó néhány cég érintett Magyarországon, ezt nyugodtan kimondhatjuk, több száz. Ezeket a cégeket meg kell keresni, föl kell térképezni, működnek-e még, miért jöttek létre, úgy, hogy egy megkeresést fog minden ilyen cég” – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A politikusok közül eddig Boldvai Lászlón és Kerényi Jánoson kívül a fideszes Horváth Zsoltról derült ki, hogy érintettek offshore cégekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!