2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Többen elájultak az opatovaci tábornál

,

2015. szeptember 22., kedd 17:35, frissítve: kedd 20:06

A horvátországi Opatovacba továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából.

Az osztrák katonák elkezdték éjszakára berendezni a miklóshalmi (Nickelsdorf) menekülttábort, sátrakat állítanak fel – számolt be a Hír TV munkatársa 17.15-kor. Este hét órakor egy újabb szerelvényt várnak a hegyeshalmi állomásra, amely újabb 1800-2000 menekültet hozhat. Tudósítónk szerint Miklóshalmán sem regisztrálják a bevándorlókat. A gyűjtőpontról buszokkal szállítják őket tovább, de azt, hogy hova, nem árulták el az osztrák hatóságok. A határforgalomban egyelőre nem okoz fennakadást az, hogy a tömegesen érkező migránsok miatt ismét határellenőrzést végez Ausztria.

Többen elájultak az opatovaci tábor bejáratánál a hosszas várakozásban, illetve annyira nyomták egymást a menekültek – számolt be munkatársunk 17 órakor. A tábor kijáratánál a rohamrendőrség próbálja fenntartani a rendet, hogy a menekültek rendezetten szálljanak föl a buszokra. A kiérkező migránsokat regisztrálják, de ujjlenyomatot továbbra sem vesznek senkitől.

A horvátországi Opatovacba továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából. A menekültek továbbszállítását egyelőre azonban nem az itteni regisztráció lassítja, hanem hogy órák óta nem érkezett értük újabb busz, jelentette a Hír TV munkatársa 15.10-kor a helyszínről. A rendőrök kordonokkal próbálják terelgetni a nyilvántartóhoz őket. A tábor órák óta megtelt, ezért felmerült egy olyan opció, hogy a menekülteket visszavinnék Tovarnikba, ahonnan vonatokkal szállítanák tovább őket Barcs vagy Beremend irányába.

Ismét szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak az osztrákok a határnál. Lépésben ugyan, de folyamatosan lehet haladni a hegyeshalmi határátkelőnél, számolt be kollégánk 15 órakor. Kora délután 1800-2000 menekült érkezett vonattal az osztrák miklóshalmi menekülttáborba – ahogy korábban is, a hatóságok Hegyeshalomnál leszállították őket, és gyalogosan kísérték át őket a határon. Osztrák önkéntesek telefonkártyákat is osztottak a menekülteknek. Az osztrák rendőrök arról nem adnak tájékoztatást, hogy hová szállítják tovább a migránsokat.

Közben a horvátországi Opatovacba továbbra is folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából. Mint a Hír TV tudósítója elmondta, sokan várnak arra, hogy bejussanak a táborba, de ez az elmúlt egy órában nem történhetett meg, mivel a buszok nem érkeznek meg, amelyek elszállítják a menekülteket, feltehetőleg Pélmonostorra. A rendőrök próbálják biztosítani, hogy mindenki nyugodt maradjon.

Kisebb feszültség alakult ki, amikor a rendőröknek vissza kellett tolni a menekülteket. Megtörténik a regisztráció, de ujjlenyomatot nem vesznek. Mindenkinek az a célja, hogy minél hamarabb elszállíthassák őket ebből a táborból. A rendőrség azt mondta a Hír TV-nek, hogy nem tudják, mikor érkeznek újabb buszok a migránsokért.

Horvátországból Zákányra 10 órakor érkeztek a menekültek gyalog, egy vonatot már teljesen megtöltöttek, arra várnak, hogy elinduljon a vonat, amelyen körülbelül 1800 menekült van. Az önkéntesek folyamatosan osztják a vizet a menekülteknek, egy embert a mentőknek kellett ellátniuk – mondta a vasútállomásról a Hír TV tudósítója.

Hegyeshalom egyik gyűjtőpontjára érkezett meg az a 300-400 migráns, akik Barcsról jöttek. Ezen a gyűjtőponton a menekültek egyelőre várakoznak, hogy Miklóshalmára vigyék őket. További vonatok várhatóak a nap folyamán – tudatta munkatársunk a helyszínről, aki nem tapasztalt szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzést a határon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!