2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Több százmilliósra becsülik a hétfői özönvíz okozta károkat

,

2015. augusztus 18., kedd 16:58, frissítve: szerda 07:24

Bezárt posták, üzemen kívüli bankautomaták, és az áramszünet miatt visító riasztók. A biztosítók több százmilliósra becsülik a hétfői özönvíz okozta károkat. A tűzoltók egész nap dolgoztak a fővárosban. Az előrejelzések szerint további esős napok jönnek.

Özönvízszerű eső zúdult hétfő este a fővárosra és több vidéki településre. A lakosság a vihar elején még maga próbálta szabaddá tenni a törmelékektől az utak menti lefolyókat, de végül a több mint egyhavi csapadékmennyiséget hozó felhőszakadás erősebbnek bizonyult. Budapest központi területein hullott valószínűleg a legnagyobb mennyiségű csapadék, itt 220 milliméter is eshetett, ugyanakkor a főváros külső kerületeiben alig volt csapadék. A mintegy két órán át tartó ítéletidőben több, mélyebben fekvő fővárosi utcában, alagútban és a metróban is összefüggő víz hömpölygött.

Nem álltak le a műtétek
Ismét működik az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya, a vihar miatt nem tudták fogadni a betegeket. A traumatológiát viszont csak szerdán nyitják meg. A Honvédkórházban a fül-orr-gégészeti osztály műtőit árasztotta el a víz. Az intézmény gazdasági igazgatója szerint szerdán már itt is rendben tudják fogadni a betegeket. A rendkívüli helyzet ellenére nem álltak le a műtétek, csak az új betegeket nem tudták fogadni.   

Volt, aki a kocsi ablakán keresztül menekült az áradat elől, mások combig érő vízben gázolva vagy kerékpáron igyekeztek védett helyet keresni maguknak. Sok esetben még a bajbajutottak segítségére sietők is elsüllyedtek a helyenként másfél méteres vízben. A fővárosi tömegközlekedés is szinte azonnal megbénult. Több út járhatatlanná vált. A Fővám téren közel nyolc méter mély kráter keletkezett, amikor beszakadt az úttest.

A károk elhárításán még kedd délelőtt is 20 egységgel dolgoztak a katasztrófavédők, és az áramszolgáltatás is több helyen szünetelt. „A tegnapi nagy eső nemcsak a metrót és az aluljárókat árasztotta el, hanem a pesti oldalon számos ház pincéjébe is befolyt. Sok helyütt akár mellmagasságig állt a víz, és ez nyilvánvalóan nem teszi lehetővé az áramszolgáltatást, ilyenkor az automatikák kikapcsolnak. Az első pillanatban körülbelül nyolcvanezer ügyfelünknél nem volt áramszolgáltatás, most ez kilencezer alá csökkent. Az elhárítás ideje sajnos nem tőlünk függ, hanem attól, hogy mikorra sikerül a házakból kiszivattyúzni a vizet” – mondta Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója.

A Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője azt mondja: ilyen esetben azok kapnak kártérítést, akiknek rendben van a biztosításuk. „Elemi kárnak minősül, ami tegnap történt, a felhőszakadás, illetve a vihar; és ez az elemi kár, ez szerepel az alapbiztosítások kockázati körében. A gépjárművek tekintetében kicsit bonyolultabb a helyzet: ott azok számíthatnak kártérítésre, akik casco biztosítással rendelkeznek, azon belül is teljes körű casco biztosítással” – tájékoztatott Gilyén Ágnes szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat további esőket, záporokat, zivatarokat jósol a következő néhány napra. A közelgő nemzeti ünnepen is szükség lehet még az esőkabátra és az esernyőre is.

– Úgy tűnik, hogy extrém helyzet nem lesz, de csak nagyon lassú javulás várható az időjárásban. Sok lesz még felettünk a felhő; záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak, de egyre inkább csökken a csapadékhajlam. A hét végétől számítunk jelentős változásra az időjárásban, akkor ismét visszatér a nyár.
– A tűzijátékot meg lehet majd rendezni?
– Valószínűleg igen.

– nyilatkozta Török László meteorológus.

A hétfői viharos időjárás és a rendkívüli csapadék miatt mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltóknak közel 500 helyszínen kellett beavatkozniuk.

A Balatonnál is gondot okozott az esővíz

Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Egy balatonmáriafürdői gyerektábort is elöntött a víz: 100 iskolást kellett kiköltöztetni ideiglenesen, őket a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára. Részletek >>>

Halál a Szigeten

Budapesten a vasárnap éjszaka érkezett vihar halálos áldozatot is követelt. Egy több száz kilós leszakadt faág agyonütött egy, a Sziget Fesztiválon tiltott helyen sátrazó tizenkilenc éves fiút. „A Sziget Fesztivál már véget ért, de az Országos Mentőszolgálat mentőegységei még készenlétben álltak a szigeten, úgyhogy néhány perc alatt ott voltak a helyszínen. A tűzoltók szabadították ki a fiatalembert a fatörzs alól. Újraélesztési kísérlet zajlott, de sajnos be kellett látni, hogy reménytelen, olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy csak a halál tényét állapíthatták meg” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!