2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Teréz körúti robbanás: emberölési kísérlet miatt nyomoznak

2016. szeptember 25., vasárnap 16:25, frissítve: vasárnap 17:53

Emberölési kísérlet miatt indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda az éjszakai Teréz körúti robbanás ügyében. A környéket jelenleg is bűnügyi helyszínelők vizsgálják. A környező utcákat lezárták, de akiket az éjjel kilakoltattak, azokat folyamatosan engedik vissza lakásaikba. A sérült rendőrök állapotáról sincs jelentés, a férfi a lábán, a rendőrnő a fején sebesült meg, mindkettőjüket kórházba szállították.

A Király utca és a Teréz körút sarkán, egy használaton kívüli üzlethelyiségnél robbant az ismeretlen eredetű bomba szombat késő este. „A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek” – erősítette meg Csillag Melinda, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Életveszélyes állapotban
A támadásban megsérült rendőrnő a Bors értesülései szerint életveszélyes állapotban, nyaki sérüléssel került a kórházba. Információink szerint ő szerepelt a Budapesti Rendőr-főkapitányság plakátkampányában is, ahol a rendészeti képzésre toboroztak jelentkezőket.

A környéken betörtek az ablakok és sok kocsi is megrongálódott, de tűz nem keletkezett. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű, hogy gázrobbanás történt.

„Azt gondolom, hogy a rendőrség pontosan tudja, hogy mivel áll szemben, én azt gondolom, hogy az is beszédes, hogy nem beszél senki sem terrorcselekményről. Minimális esélyt adok arra, hogy itt bármiféle szélsőséges dzsihadista szervezet hajtott volna bármit is végre” – fejtette ki Tarjányi Péter.

Bejelentkezés 16 órakor!

Egy szemtanú viszont azonnal terrortámadásra gyanakodott. „Legelőször kezdtem félni, hogy esetleg tényleg azt hallottam, amire gondoltam, és ne adj Isten a terror felüti Magyarországon is a fejét. Megmondom őszintén, hogy ez nekem egy elég régi félelmem, és én folyamatosan tartok ettől, hiszen bizonyos, nem akarok név szerint nevezni terrorszervezeteket, de konkrétan név szerint Magyarországot is megemlítették” – mondta.

A rendőrök a közeli lakásokat is átvizsgálják, a  Blaha Lujza tér és az Oktogon között lezárták a körutat, csak a lakcímkártyával rendelkezőket engedik be otthonaikba.

„A szabadságomat töltöm itt, a sarki hostelben lakom, bulizni indultam volna, épp készülődtem, amikor hirtelen egy nagy robbanást hallottam, és az ablakon keresztül valami beesett a szobámba, de az üvegünk nem tört be. Kinéztem az ablakon, akkor láttam egy csomó rendőrautót, tűzoltóautót, és sokan voltak az utcán. Sokan kijöttek a hostelben a szobákból is, és senki nem tudta, mi történt” – mesélte egy külföldi nő.

Zavarodott férfit keresnek

Hivatalos tájékoztatás továbbra sincs – mondta a Hír TV riportere 12 órakor. A HVG.hu-n jelent meg egy olyan feltételezés, hogy a helyszínen láttak egy zacskóval várakozó alakot, akinek esetleg köze lehetett a robbanáshoz. Egy környéken élő férfi a Hír TV stábjának arról számolt be, hogy a robbanás bekövetkezte után néhány órával a rendőrség egy 30 év körüli zavarodott férfit keresett. Hivatalos forrásból ezt sem erősítették meg – mondta riporterünk 13 órakor. A helyzet 14 óráig is változatlan volt. A rendőrség sem a sajtónak, sem a lakóknak nem adott bővebb tájékoztatást a robbanással kapcsolatban.

Hivatalos információ 15 óráig sem történt. A lakók a DK azon álláspontját – amely szerint a kormány kampánycéljait szolgálhatta a robbantás – felháborítónak tartják – számolt be helyszíni riporterünk. Azt mondták, tudták, hogy ez nem lehetett gázrobbanás, de zavarják őket, hogy nem kapnak hivatalos tájékoztatást arról, hogy veszélyben vannak-e vagy sem. Ennek ellenére a helyszínen nyugalom van.

A közlekedés is módosul

A közösségi közlekedés is változik a robbanás miatt. Két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul.

„A 4-es és a 6-os villamospótló autóbusz a dél-budai végállomások felé nem érinti a Király utca–Erzsébet körút, a Széll Kálmán tér irányában pedig a Király utca–Erzsébet körút és a Wesselényi utca–Erzsébet körút megállót. A 70-es és a 78-as trolibusz szintén terelt útvonalon jár, ezek nem érintik az Akácfa utca, a Király utca–Erzsébet körút és az Izabella utca–Király utca megállókat sem” – közölte Schilling Zsolt, a BKK Info munkatársa.

A nemzetbiztonsági bizottság is tárgyalja az ügyet

Gyors és tényszerű tájékoztatást vár a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke hétfőn a hatóságoktól. Molnár Zsolt a Hír TV-nek azt mondta, egyelőre ő is annyit tud, amit a híradásokban hallani lehet, ezek alapján azonban nem kell rendkívüli intézkedéseket bevezetni. A bizottsági elnök hozzátette: riogatásnak és a pánikkeltésnek nincs helye, de ha veszély van, azt el kell mondani.

„Mit tudnak a titkosszolgálatok, mit tud az Országos Rendőr-főkapitányság, mit tud a Terrorelhárítási Központ, mi lehetett a motivációja ennek a robbanásnak, vagy valószínűbb, helyesebb azt mondani, hogy robbantásnak, azonban bizonyosat még nem tudunk. Meg kell előzni, hogy pánikkeltés legyen, hogy összeesküvés-elméletek alapján hisztériakeltés legyen a társadalomban, azonban, ha esetlegesen bármilyen veszély fenyeget a továbbiakra, akkor viszont ki kell állni és ezt elmondani” – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Ultimátum a rendőrségnek

Ultimátumot adott a rendőrségnek a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt azt követeli, hogy a kormány és a rendőrség 18 óráig adjon részletes tájékoztatást arról, hogy mi történt a Király utcában. Kakuk György elnökségi tag arra hivatkozott, hogy a robbanás óta több mint 12 óra telt el tájékoztatás nélkül, miközben Nyugat-Európában egy ilyen esemény után egy-két órával már tájékoztatják a közvéleményt.

„Követeljük, hogy legkésőbb ma este 6 óráig részletesen tájékoztassák az országot a robbantásról, világossá téve, hogy mi történt valójában a Király utcában. Ha ezt nem teszik meg, azt a DK úgy tekinti, hogy a kormány felé gyanút megfogalmazó embereknek van igazuk és kampánycélokat szolgálhatott a robbantás. A DK szerint ez azt jelenté, hogy a kormány két, becsületes munkáját végző rendőr és számtalan ártatlan magyar ember életét kockáztatta politikai és hatalmi célokért” – mondta Kakuk György.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!