2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megtelt a Kossuth tér, ultimátumot adtak a kormánynak

2016. március 15., kedd 15:11, frissítve: szerda 10:21

A Kossuth téren tanárok ezrei követelték az oktatási rendszer átalakítását.

Este fél hat előtt néhány perccel felszólalt Pukli István is. A pedagógustüntetések egyik vezetője ultimátumot adott a kormánynak. A zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Parlament előtti demonstráción azt mondta: ha a kormány március 23-ig nem kér bocsánatot a köznevelés jelenlegi állapota miatt, akkor egyórás sztrájkot hirdetnek országszerte.

„Ha 2016. március 23. éjfélig nem kapunk választ, akkor 2016. március 30-án a Tanítanék mozgalom tanárai egy órára felfüggesztik a tanítást, és kimennek az iskolaépület elé. A csatlakozó iskoláknak, intézményvezetőknek, tanároknak, iskolai dolgozóknak és szülőknek előre is köszönjük a bátorságot. Továbbá kérünk mindenkit, de legalább a társadalom 75 százalékát, hogy jöjjenek ők is az iskolák elé. Álljon le az élet Magyarországon egy órára” – hangoztatta Pukli István.

A Kossuth tér megtelt – jelentette tudósítónk 17 órakor. A szónokok egymást követik, már beszédet mondott, Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő. A rendezvény várhatóan 19 óráig tart. A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt. A legtöbb felszólaló az hangsúlyozta, csak összefogással van lehetőség arra, hogy változtassanak a rendszeren, legyen szó az oktatásról, vagy akár az egészségügyről – amikkel jelenleg elégedetlenek.

16 órakor a tömeg eleje már a Podmaniczky utcánál járt, tudósított kollégánk. A szervezők becslése szerint a demonstrálók nagyobb számban vesznek részt az eseményen, mint az egy hónappal korábbi tanártüntetésen. A vonulókat beszédekkel és zenével lelkesítik a rendezők, és hangsúlyozzák, ez a demonstráció nem az „Orbán, takarodj!”-ról, hanem a közoktatás megreformálásáról szól.

A tüntetők valamivel 15 óra előtt indultak el a Hősök teréről, számolt be munkatársunk a helyszínről. A sokezres tömeg várhatóan 16.30-kor ér a Kossuth térre, ahol többek között Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék mozgalom képviselője és egyben a CKP azonnali követeléseket kidolgozó munkacsoportjának tagja is felszólal majd.


A Tanítanék mozgalom hirdette meg

A pedagógusok újabb tüntetését a Tanítanék mozgalom hirdette meg a nemzeti ünnepre – a tömegdemonstráción ismertetik a Civil Közoktatási Platform (CKP) legújabb követeléseit. A szervezetet a kormányzat által felállított Köznevelési Kerekasztalra válaszul hozták létre azok a tanárok, akik azonnali változást követelnek a közoktatásban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!