2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Pedagógustüntetés: a rossz idő ellenére megtelt a Kossuth tér

2016. február 13., szombat 17:53, frissítve: hétfő 08:24

Sztrájkot emlegetett és a miniszterelnöknek is üzent a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője a tanárok budapesti demonstrációján. Az oktatás helyzete miatt tartott megmozduláson a rossz idő ellenére is megtöltötték a Kossuth teret a résztvevők.

A Jászai Mari téren gyülekeztek, majd csilingelve, fütyülve vonultak a Kossuth térre a pedagógusok. A menetet taxisok vezették fel, a tömeget rezesbanda kísérte. A demonstrálók a szakadó eső ellenére megtöltötték a Kossuth teret.

A fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszédében azt kifogásolta, hogy az iskolaigazgatók mára csupán adminisztratív munkát végeznek, miközben a valódi döntéseket a Klik központjában hozzák meg.
„Követeljük vissza a munkáltatói és a gazdálkodási jogokat. Ja, hogy ehhez pénz kell? Igen. Követeljük, hogy a közoktatásra fordítsák a GDP hat százalékát. Hat százalékát” – mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

A köznevelési kerekasztalon is részt vevő Mendrey László is felszólalt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke most azt mondta: ha kell, munkabeszüntetésre is hajlandók céljaik eléréséhez. „A társadalom túlnyomó része érintett valamilyen formában, mi itt mindannyian az iskolák világában. A gyerek még őszinte ember, kertelés nélkül beszél arról otthon, hogy megint nem volt kréta az osztályteremben, a toalettpapír hiányzik a WC-ben, hogy hónapok, évek óta nem használható a digitális tábla. Megint holtfáradt a tanár, és hogy másnap nem kell iskolába menni, mert kikapcsolták a gázt. Az erő túlbecsülte magát, és le-, de inkább alábecsült minket” – fogalmazott az elnök.

Mendrey Lászlóhoz hasonlóan a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is belengette a sztrájk lehetőségét. Galló Istvánné szerint az Emmivel folytatott tárgyalások azért sem hoztak megoldást, mert a döntések magasabb szinten születnek. „A döntéseket a miniszterelnök hozza. A kormányt képviselő tárgyaló partner csak azt mondhatja, amire engedélyt kapott. Kedves barátaim, egy időben gyakran örvendeztetett meg minket dakota közmondásokkal a miniszterelnök. Most ezekből egy gyöngyszemet idéznék: Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A pedagógusokhoz több tucat másik szakszervezet is csatlakozott. A demonstráció ötperces csenddel ért véget, a szervezők ezzel is mutatni akarták: békésen kívánnak tiltakozni.

A nagy többség egyetért

Az emberek háromnegyede egyetért a tanárok követeléseivel – legalábbis ez derül ki a Publicus Intézet kutatásából. A vizsgálat szerint még a Fidesz-szavazók kétharmada is így vélekedik. A válaszadók háromnegyede szerint romlott az oktatási rendszer állapota az elmúlt években, amiért a kormány a felelős. A legnagyobb problémának a diákok és a tanárok túlterheltségét, az ágazat alacsony fizetéseit, valamint a szabad tankönyvválasztás megszüntetését tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!