2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb tornádókra és hóviharokra számítanak

2015. december 29., kedd 06:00, frissítve: szerda 12:29

Újabb tornádókra és hóviharokra számítanak az Egyesült Államokban. Az ítéletidő már eddig is 43 halálos áldozatot követelt. Több államban is szükségállapotot hirdettek ki, Dallasban pedig éjszakai kijárási tilalommal igyekeznek elejét venni a fosztogatásoknak. Az elnök közben Hawaiin nyaral, szabadságát egyelőre nem szakította meg.

Tornádó, árvíz és havazás: tovább tart az extrém időjárás az Egyesült Államokban. A tornádók a texasi Dallas környékére is lecsaptak, ahol ezernél is több épület dőlt össze vagy semmisült meg. Texas egyes részein a szél ereje elérte az óránkénti 322 kilométeres sebességet.

Fotó: AFP

„Imádkozunk értük és támogatjuk azokat, akiknek az otthona romba dőlt, és az életük ilyen fordulatot vett. Szeretném, ha tudnák, hogy Texas mindent megtesz azért, hogy a károsultak új életet kezdhessenek, és hogy könnyebben megküzdhessenek azokkal a kihívásokkal, amelyekkel most szembesülnek” – jelentette ki Greg Abbott texasi kormányzó.

Az Egyesült Államok több déli tagállamában áradások pusztítanak. Texasban, Alabamában és Missouriban is kiléptek a folyók a medrükből. „Számítottunk arra, hogy ilyen magas lesz a vízállás, de azt vártuk, hogy csak valamikor később a héten, ám a mai eső miatt sokkal előbb bekövetkezett” – mondta egy helyi lakos.

Fotó: AFP

A déli tagállamok egyes részein a tornádók és a heves esőzések után lehűlt a levegő és leesett a hó. A tavaszias karácsony után a hirtelen téliesre fordult időjárás miatt életveszélyessé vált a közlekedés az utakon. „Az embereknek lassítaniuk kell, az utak síkosak. Most éppen ónos eső esik itt, ahol állok Oklahoma City központjában” – figyelmeztetett az egyik hóeltakarításban részt vevő állami alkalmazott.

Fotó: AFP

 

Közben Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke rövidnadrágban fagylaltozik Hawaiin. A tudósítások szerint az amerikai elnök, sárgadinnye, meggy és lime ízű fagyit kért. A külön a számára készített Snowbama koktél szivárvány színei arra utalnak, hogy Obama elnöksége idején sikerült haladást elérni az azonos neműek kapcsolatának rendezését illetően.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!