2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

SY: Terrortámadás volt

2017. augusztus 26., szombat 18:01, frissítve: szombat 19:44

Terrortámadásként kezelik a pénteki londoni esetet – jelentette be a Scotland Yard. A királyi palota közelében járőröző rendőrökre támadó férfit már kétszer is kihallgatták. Pénteken Brüsszelben támadt egyenruhásokra egy szomáliai férfi, őt azonban lelőtték. Nem sokkal ezután az Iszlám Állam Rómát és a Vatikánt is merényletekkel fenyegette meg. Szombat délelőtt pedig egy drón miatt kellett vizsgálatot tartani az olasz főváros és a Vatikán légterében.

Terrorista támadás volt a péntek esti londoni incidens – a brit főváros rendőrségének közlése szerint a Buckingham-palota előtt rendőrökre támadó férfi „Allahu akbar”-t kiabált, és egy kard is volt nála.

„A Buckingham-palotához közeli lezárt részre este fél 9 körül érkezett egy kék Toyota Prius, és megállt, közvetlenül a rendőrségi jelzéssel ellátott autónk előtt. Az egyenruhás rendőrök kérdőre vonták a sofőrt, aki eközben előhúzott egy 120 centiméter hosszú kardot, ami addig az anyósülés előtt volt. Az intézkedés során könnygázspray-t használtak, a sofőr pedig többször is azt kiabálta, hogy Allahu akbar. A személyt azonnal lefegyverezték. Egy 26 éves férfiról van szó, Luton környékéről származik, és most már a London belvárosi rendőrösön őrizetében van” – számolt be Dean Haydon, a Scotland Yard terrorelhárítási csoportjának vezetője.

A gyanúsítottat már kétszer is kihallgatták, lakhelyén, a Londontól északra lévő Lutonban pedig házkutatásokat tartottak. Az Egyesült Királyságban továbbra is a súlyos szintű terrorfenyegetettség van érvényben, a májusi manchesteri merénylet miatt. A Buckingham-palota a királynő lakhelye, a támadás idején azonban a királyi család tagjai nem tartózkodtak a rezidencián.

Szintén Allahot dicsőítette a pénteki brüsszeli támadás elkövetője is, aki késsel támadt rendőrökre, mielőtt azok lelőtték. Az elkövető egy 30 éves, szomáliai származású belga állampolgár. Korábban nem volt ismert a rendőrség előtt. Belgiumban a tavaly márciusi, 32 ember halálát okozó merényletek óta magas fokú a terrorkészültség.

Az Iszlám Állam közben hasonló, késeléses és gázolásos merényletekkel fenyegette meg Rómát és a Vatikánt is. A dzsihadista szervezet honlapján olyan videót közölt, amin fegyveresek Krisztus-szobrokat semmisítenek meg, és széttépnek egy Ferenc pápát ábrázoló posztert. Egyúttal arra figyelmeztetik az úgynevezett hitetleneket, hogy az Iszlám Állam fegyveresei az olasz fővárosba is eljutnak. Szombaton délelőtt a római és vatikáni hatóságok terrorellenes ellenőrzést tartottak a pápai állam területén és annak légterében, miután egy drón többször is átrepült a Vatikán fölött. A drónt és tulajdonosát nem találták meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!