2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Közös stratégiával tiltakoznak a menekülttáborok építése ellen

2015. augusztus 10., hétfő 07:05, frissítve: hétfő 15:21

Közös stratégiát dolgoznak ki az ideiglenes menekülttáborok építése ellen a Zala megyei Sormás és a Baranya megyei Martonfa vezetői. Mindkét településen egy kormányrendelet írta elő, hogy egy ideiglenes befogadóállomásnak kell épülnie. A települések lakói attól tartanak, ha a menekülttáborok megépülnek, romlik majd a közbiztonság.

A falubusszal érkezett a Zala megyei Sormásra a több mint 160 kilométerre fekvő, Baranya megyei Martonfa lakóinak egy csoportja. Mindkét településen menekülttábort akar kialakítani a kormány. A két falu most közös válságstábot hoz létre, hogy összehangolják a táborok elleni demonstrációikat. „Szerintem 98 százalékos tiltakozás van a faluban ez ellen, és hála Istennek teljesen mindegy, hogy itt az ember baloldali vagy jobboldali. Azt szeretném, hogy az egész ország végre felébredjen és olyan legyen, mint Martonfa. Amikor nemzeti érdek forog kockán, akkor mindenki tegye félre, hogy milyen pártállású, és a magyar nemzet érdekeit képviselve kiálljunk egymásért, magyarok” – mondta Bosnyák András, Martonfa polgármestere.


Mindkét település lakói felháborítónak tartják, hogy nem egyeztettek velük a menekülttáborok telepítéséről. Sormás alpolgármestere szerint a menekültek nem az ő problémájuk, így a megoldást sem nekik kell megtalálni.
„Világos kényszerhelyzet, de ha már kényszerhelyzet, jobban fel kellett volna készülni, például zárttá kellene tenni a tábort addig, amíg nem tisztázott a menekültek státusza, hogy ki tényleges menekült, vagy ki betörő, rabló, vagy más szándékkal jött ide, addig nem szabad erre az országra szabadítani a menekülteket” – fogalmazott Póczai Zoltán, Sormás alpolgármestere.

A sormási civilek hálásak a martonfaiak látogatásáért. „Nagyon szépen köszönöm, hogy olyan emberek nyújtanak segítséget, akik egyébként is a mélyvízben vannak, és nekik is segítség kellene, és őtőlük kapjuk az első mentőmellényt. Ez nagyon jeles, köszönöm szépen” – hálálkodott Lenkovits Zoltán, a sormási civil válságstáb szóvivője.

Bár a kormány ígérete szerint a táborok csak ideiglenesek lesznek, az ott lakók féltik a közbiztonságot, így tovább tiltakoznak.

Legyünk egy napra martonfaiak!

Nem mindennapi hősiességet tanúsítanak a martonfaiak – jelentette ki Hegedüs Lorántné. A Jobbik országgyűlési képviselője személyesen látogatta meg a táborozással tiltakozó helyieket, majd mindenkit arra szólított fel, hogy vállaljon szolidaritást és sors-közösséget a demonstrálókkal. „Legyünk egy napra martonfaiak, jöjjön ide mindenki aki csak teheti, legalább egy napra és itt ilyen egyszerű, szerény körülmények között, de annál nagyobb hangulatban töltsünk el a martonfaiakkal egy napot és vállaljunk velük közösséget” – így az országgyűlési képviselő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!