2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Riasztógránáttal fékezték meg a migránstömeget

,

2015. augusztus 21., péntek 17:05, frissítve: péntek 20:06

Könnygázt és riasztógránátot vetettek be a bevándorlók ellen a macedón rendőrök a görög határon, ahol közel háromezer migráns próbált áttörni az egyenruhások sorfalán. A macedón kormány csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett a balkáni állam déli részére, hogy a hadsereget is bevethesse a Görögország felől érkező határsértők megfékezésére.

Több ezer, jórészt szír és afgán menekült várakozik arra a görög–macedón határ közelében, hogy Macedónián, majd Szerbián, illetve Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jusson. Sátrakban vagy a szabad ég alatt húzzák meg magukat. „Nagyon hideg van, rosszabb, mint amire számítottunk. Azt hittük, hogy már tegnap átjutunk, mert a macedónok általában átengedik a szíreket, de ma nem ez történt” – mondta egy a szíriai férfi.

Macedónia eddig szabadon átengedte a menekülteket, de csütörtökön a szkopjei kormány rendkívüli állapotot hirdetett a Görögországgal határos országrészekre, hogy ellenőrizhesse a migránsokat. Amikor a határon összegyűlt, fáradt tömeg megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat, a macedón egyenruhások könnygázt és riasztógránátot is bevetettek. Egy férfit a lábán találták el, de volt, aki az arcán sebesült meg: „Ránk lőttek, mondom, ránk lőttek. Elől álltunk. A macedóniai rendőrök lőtték az embereket” – közölte az egyik migráns.

A határsértők száma megduplázódott, naponta kétezren, kétezer-ötszázan érkeznek – mondta egy macedón újságíró a Hír TV-nek. Hozzátette, hogy továbbszállításukhoz nincs elég vonat, a görögök a közös határszakaszt nem ellenőrzik, a bevándorlókat az uniós előírás ellenére nem regisztrálják. „A migránsok egyre nagyobb száma miatt a humanitárius helyzet is kezd kicsúszni a kontroll alól a helyi segélyszervezetek szerint. Nem tudjuk minden bevándorlónak megadni azt, amire szüksége van, mert már nincs elég segély, például ruha, élelmiszer, víz. Ezért a civil szervezetek úgy döntöttek, hogy csak a legrászorultabbaknak adnak segítséget: a betegeknek, a terhes nőknek, a gyerekeknek és az idősebbeknek, az egészségeseknek viszont nem” – fogalmazott Ognen Janeski televíziónknak.

Az ENSZ menekültügyi szervezete felszólította Görögországot, hogy segítsen a határon rekedteken. Az athéni vezetés azonban már a hónap elején uniós segítséget kért. A görög szigetekre továbbra is tömegével érkeznek a bevándorlók Afrikából és Törökországból, így a görög–macedón határon várhatóan egyre nagyobb tömeg torlódik fel.

A bevándorlók végcélja általában Németország, ahol jótékonysági bolt nyílt az ellátásukra. „Vannak olyan migránsok, akik úgy jönnek ide, hogy nincs semmijük azon kívül, amit viselnek. Nekik új ruhával, cipővel vagy például törölközővel segítünk. És vannak olyan migránsok, akik már hosszabb ideje itt élnek, van saját lakásuk, amit szeretnének bebútorozni” – jelentette ki Reinhard Jehles. A bolt üzemeltetője azt mondta, hogy az adományok nagy része használt holmi, amely valószínűleg a kukában végezte volna. De új árut is kínálnak, ezeket a cikkeket a németek kifejezetten a menekülteknek vásárolták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!