2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Részvételi rekord a hódmezővásárhelyi választáson

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 18:30, frissítve: vasárnap 20:36

Véget ért az időközi polgármester-választás Hódmezővásárhelyen. Végig magas volt a részvétel, már délutánig többen mentek el voksolni, mint 4 éve. A 18.30-as adatok alapján 62 százalék körül lesz a részvétel, ami valószínűleg új részvételi rekordot jelent. Volt olyan körzet, ahol a helyi választók több mint 75 százaléka ment el szavazni. Eredmény 21 óra körül várható. A Miniszterelnökséget vezető miniszter városában egy kormánypárti jelölt és két független mérettette meg magát. A választást az előző településvezető halála miatt kellett kiírni.

Már reggel óta folyamatosan érkeznek a szavazók Hódmezővásárhelyen. A Hír TV-nek nyilatkozó Csontos János az elsők között adta le szavazatát. „Mindig el szoktam jönni szavazni, állampolgári kötelességnek tartom. Az, hogy kire szavazok, természetesen az én titkom” – fogalmazott a férfi.

A városban intenzív kampány zajlott az elmúlt hetekben. Az ellenzék ugyanis beállt egyetlen független jelölt mögé, aki így az amúgy évek óta fideszes fellegvárnak számító városban is megszorongathatja a kormánypárti jelöltet. Azt a fideszes Hegedűs Zoltán is elismerte, hogy nem mindig volt sportszerű az eddigi küzdelem.

– Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnya kampány volt itt, Vásárhelyen, de ennek a mai napon vége van.
– Mit szól azokhoz a szórólapokhoz, amelyen Márki-Zay Péter támogatóit név szerint listázták? Van bármi köze…?
– Én azt tudom, hogy van közöttük olyan, aki az én támogatóm, aki személyesen ma is megkeresett – válaszolta egy újságírói kérdésre a szavazással végző polgármesterjelölt.

Hegedűs Zoltán miután leadta voksát nem reagált érdemben azokra a hírekre, amelyek alapján elképzelhető, hogy buszoztatják majd a szavazókat a vasárnapi választáson. Célpont című műsorunk derítette ki, hogy a Fidesz szervezetten hajt roma szavazatokra az országgyűlési választáson, a főpróba pedig a mai vásárhelyi voksolás lehet.

„Új híreket mondanak nekem, de mondjuk ez a dolguk, hiszen Hír TV” – fogalmazott a kormánypárti polgármesterjelölt.

Az ellenzéki induló lát esélyt a győzelmére. Márki-Zay Péter 60 százalék fölötti részvétellel lenne elégedett. Szerinte érthető, hogy a kancelláriaminiszter perrel fenyegeti a Hír TV-t, amiért arról számolt be, hogy a Csongrád megyei fideszesek csalókkal szövetkeztek a cigány szavazatok megszerzéséért

„Ugyanennek a tévének a kamerája kint volt Lázár Jánosnak azon a pénteki lakossági fórumán, ahol éppen azokat vitték jelentős számban megtölteni a fórumot, akiknek a neve elhangzott a riportban. Tehát valamilyen mértékben máris bizonyítékot szolgáltatott maga Lázár János, hogy ezekkel a bűnözői körökkel neki igenis van együttműködése” – fogalmazott a független jelölt.

Az már délután eldőlt, hogy többen mennek el szavazni, mint 4 évvel ezelőtt.

„Nagyon sokan nem biztos, hogy felérik ésszel, hogy most nem a kormány ellen szavazunk, vagy országos választás, itt most csak polgármestert választunk” – mondta Tarcsa-Ábrahám Krisztina.

„Ez úgy néz ki, országos ügy. Azért is lehet látni, hogy ennyien jönnek. Soha nem voltak ennyien szerintem” – mondta Baranyi Benedek.

Hódmezővásárhelyen több mint 36 ezer választásra jogosultak szavazásra. A városban azután kellett időközi polgármester-választást tartani, hogy a korábbi vezető Almási István tavaly decemberben elhunyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!