2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rendkívüli ülésen döntenek a cégvezetőről

2015. szeptember 23., szerda 12:05, frissítve: szerda 17:18

Rendkívüli ülésen dönt a Volkswagen vezetése a cégvezető, Martin Winterkorn sorsáról. A feltételezés szerint a cég 2007 óta csalt, dízelmotorjaik környezetszennyezési adataival. A Volkswagen Németország legnagyobb cége. A részvényárfolyamok két nap alatt 35 százalékkal csökkentek, miután kiderült, hogy a cég 11 millió dízel autója lehet érintett a botrányban.

A Volkswagen vezetője gyurcsányi beszéddel kért bocsánatot a cég szennyezési botránya miatt. „Beszéljünk őszintén. Hazudtunk a környezetvédelmi hivatalnak, hazudtunk a kaliforniai levegőtisztasági hivatalnak, és hazudtunk önöknek, a vásárlóknak. Elkúrtuk” – mondta a cég észak-amerikai vezetője.

A Volkswagen-csalás lényege, hogy az 1.8-as és 2 literes TDI motorok érzékelik, amikor mérik a károsanyag-kibocsátását és ilyenkor betartják a határértékeket, igaz, nem gyorsulnak. A mérés végeztével visszaáll a normál állapot, amikor az autó újra képes megfelelően gyorsulni, viszont a határérték 30-40-szeresét ereszti a levegőbe mérges gázokból. „Jelenleg nem rendelkezem válasszal minden felmerült kérdésre, de most gyors, őszinte és alapos vizsgálatot kezdünk és együttműködünk valamennyi hatósággal” – ígért meg mindent a Volkswagen magyar származású elnöke.

Azért merült fel, hogy a brüsszeli és berlini döntéshozók is tudhattak a csalásokról, mert a környezetszennyezési határértékeket, az Euro-normákat az Európai Bizottság határozta meg. A szigorú normák ellen akkor a Volkswagen mellett a Mercedes és BMW is tiltakozott.

Észak-Amerikában a dízel motorokat mostanában próbálják elterjeszteni az európai gyártók. Az alacsonyabb fogyasztással kompenzálnák a rosszabb környezetszennyezési mutatókat. Ha kiderül, hogy a dízelek sokkal jobban szennyeznek még annál is, mint amit eddig gondoltak, az a dízel üzemanyag végét jelentheti. „Attól tartok, ez nagy fekete pont a dízeleknek. Nyilván visszaesik a Volkswagen is, de ennél fontosabb, hogy még nehezebb lesz dízelt eladni ezután akármilyen gyártónak, hiszen nem tudják biztosítani az alacsony szintű környezetszennyezést – mondta egy iparági szakértő.

A Volkswagen jelenleg 18 milliárd dollár büntetésre számíthat Amerikában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!