2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Pénteken nyílik meg ismét Kubában az amerikai nagykövetség

2015. augusztus 14., péntek 10:44, frissítve: péntek 20:49

Pénteken nyitja újra nagykövetségét Kubában az Egyesült Államok, több mint fél évszázados szünet után. Az ünnepségen John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz. A 89. születésnapját ünneplő Fidel Castro volt kubai vezető viszont nem akar békülni, és több millió dolláros kártérítést követel Washingtontól a szigetországot sújtó amerikai embargó miatt.

A zászlófelvonás főpróbáját tartották meg a havannai amerikai nagykövetség előtt. A péntek délutáni hivatalos újranyitáskor már nem a tengerészgyalogosok húzzák magasra a csillagos-sávos lobogót, hanem nyugdíjas bajtársaik, akik 1961. január 4-én leengedték azt. Az ünnepségen John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz.

„A dolgok nem változnak majd meg egyik napról a másikra. Viszont úgy gondolom, hogy ahhoz az 54 évhez képest, amikor egyáltalán nem volt fejlődés, elkezdünk majd változásokat látni. Többen utaznak majd, több család egyesül majd újra, és remélhetőleg maga a kubai kormány is olyan döntéseket hoz majd, amelyek megváltoztatják a dolgokat. Mi továbbra is kiállunk a demokratikus értékekért, az emberek döntési szabadságáért” – mondta az amerikai külügyér.

Több mint fél évszázados szünet után a múlt hónapban álltak helyre az amerikai–kubai diplomáciai kapcsolatok, a washingtoni kubai nagykövetség újranyitásával. Az utazási és kereskedelmi korlátozások viszont továbbra is érvényben maradnak a két ország között.

A kapcsolatok rendezéséről még tavaly decemberben állapodott meg Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai vezető – akinek bátyja, az Amerika-ellenes kommunista forradalmár Fidel továbbra sem békülne Washingtonnal.

A napokban 89. születésnapját ünneplő volt elnök levélben üzent az Egyesült Államoknak, amelytől kártérítést követel az amerikai embargó okozta kubai veszteségek miatt.

A posztjáról 2006-ban egészségi állapota miatt távozó Castro szavait az állami tévé műsorvezetője tolmácsolta.

„Az Egyesült Államok Kubának a keletkezett károkkal egyenértékű kártérítéssel tartozik, amely sok millió dollárra rúg, ahogy azt országunk megcáfolhatatlan adatokkal és érvekkel már felvázolta az ENSZ előtti felszólalásai során” – áll a műsorvezető által felolvasott levélben.

Castro levelében a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról egyáltalán nem esik szó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!