2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

PDSZ: Eredményes volt a sztrájk

2016. április 21., csütörtök 10:38, frissítve: péntek 20:59

Eredményes volt a pedagógusok egynapos munkabeszüntetése – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Kósa Lajos szerint a tanárokat sem érdekelte a tegnapi sztrájk, a Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet Kósa Lajossal.

Mendrey László, az érdekképviselet elnöke úgy fogalmazott: a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásainak egyelőre csak látszateredményei vannak, ezért, ha nem teljesítik követeléseiket, folytatják a sztrájkot. „Hogyha a kormány nem hajlandó valóban érdemben tárgyalni, akkor májusra, az érettségi időszakára is kell, hogy valamilyen akciót, demonstrációt szervezzünk annak érdekében, hogy a kormány lássa, hogy nem engedünk a saját elveinkből. Nem azért nem engedünk, mert ilyen makacs kurucok vagyunk, nem engedünk a negyvennyolcból, hogy ilyen furcsa képzavarral éljek, hanem azért, mert a közoktatás érdeke azt kívánja, hogy ne történjen meg az, amire a kormányzat nagy része számít, két hónap múlva itt a nyári szünet, és akkor megoldódnak a problémák” – hangsúlyozta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Kósa: A tanárokat sem érdekelte

Kósa Lajos szerint a tanárokat sem érdekelte a tegnapi sztrájk, mert 80-85 százalékuk nem vett benne részt. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádióban arra is utalt, hogy szerinte a Pedagógusok Szakszervezete valójában politikai okokból szervezte meg a munkabeszüntetést. Azt mondta: az akció csak figyelemfelhívásra volt jó, mert a sztrájk csak fenyegetés lehet – azzal nem lehet semmit sem megoldani.

A tegnapi munkabeszüntetésben csaknem 25 ezren vettek részt közel 1200 oktatási intézményben.

Gallóné nem így látja

A Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet Kósa Lajossal. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a megfélemlítések és a körülmények miatt nagy sikernek tartja, hogy ennyien részt vettek a tegnapi tanársztrájkban. Hozzátette: a 25 ezer főhöz nem számolták hozzá a szolidaritást vállaló szakszervezeteket és a szülőket sem. A politikai vádakkal kapcsolatban arra szólította fel a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy bizonyítsa állításait.

„Hogy milyen feltételek között szerveztük és milyen megfélemlítést kaptak a kollégák, ha ezt az oldalt nézzük, akkor azt mondom, hogy az a 25 ezer fő, az egy komoly és intő példa és intő szám a kormány számára. És még azt is számítsák hozzá, hogy az intézményekben, és mi erről nem készítettünk felmérést, hány olyan szülő volt, aki ezt a sztrájkot úgy támogatta, hogy a tanulóknak, a gyerekeknek a felügyeletét megpróbálta saját maga megoldani, hogy ezzel segítse a sztrájkot, akkor itt viszont már nem 25 ezer emberről van szó, hanem sokkal többről” – mondta Galló Istvánné.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!