2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Őrizetben a lyoni terrortámadás gyanúsítottjai

2015. június 26., péntek 18:02, frissítve: szombat 07:33

Az Iszlám Állam módszerével, lefejezéssel végezték ki a lyoni támadás áldozatát. A 45 éves üzletembernek behajtási engedélye volt a terrorakció helyszínére, egy gázpalackokat gyártó üzembe. A támadásban ketten megsebesültek. A rendőrök a merénylet elkövetésével gyanúsított marokkói származású férfit, egy feltételezett tettestársát és két családtagját őrizetbe vették. A francia elnök a legmagasabb fokozatúra emelte a terrorkészültséget abban a megyében, ahol a támadás történt.

Egy amerikai tulajdonban lévő üzemet vettek célba a támadók a franciaországi Lyon külvárosában. Az akciónak egy halálos áldozata van, egy férfi, akinek a fejét a gyár kerítésére erősítve találták meg, az arcán arab feliratok voltak. A támadók kocsival hajtottak az üzem udvarára, ahol több robbanás is történt. Emiatt többen is megsérültek.

A brüsszeli uniós csúcson tárgyaló francia elnök terrortámadásnak minősítette az akciót. Francois Hollande francia elnök sajtótájékoztatóján elmondta, azonnal visszaindult Párizsba. „Ez a támadás terrorista jellegű, mivel találtak egy lefejezett holttestet egy irattal. Egy halálos áldozat és két sérült van. A feltételezett elkövetőt letartóztatták és azonosították. Nagy rendőri erőket vezényeltünk a helyszínre. Kétségtelen, hogy a támadóknak az volt a célja, hogy felrobbantsák az épületet” – mondta Francois Hollande.

Sajtóértesülések szerint egy fekete és egy fehér zászlót is találtak a helyszínen, amelyeken arab feliratok olvashatók. A francia belügyminiszter megerősítette, hogy az elfogott támadót ismerték a hatóságok, a környéken született harmincéves férfi radikális nézetei miatt megfigyelés alatt állt. „Annyit már tudunk, hogy Yassim Salhiról van szó, akit radikalizálódás miatt 2006-ban megfigyeltek, de 2008-ban nem újították meg a megfigyelést. Nem büntetett előéletű” – közölte Bernard Cazeneuve.

A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint az akciót az Iszlám Állam felszólítására hajthatták végre. „A Twitteren az Iszlám Állam egy hihetetlen jó PR-t csinál, amit a Nyugat próbál több-kevesebb sikerrel megállítani, ahol azt mondja, hogy mindenki ott hajtson végre merényletet, ahol van. Ne várjon központi utasításra, keressenek puha célpontot. Ez a célpont Franciaországon belül puha volt. Az Iszlám Állam az utóbbi időben azt csinálja, hogy nem küld merénylőket Európába, hanem abból indul ki, hogy második-harmadik-negyedik generációs itt élő muzulmánok jelentős része nem tudott vagy nem akart integrálódni, így hajlandó merényletet végrehajtani” – fogalmazott Nógrádi György.

A mostani támadás idén a második nagyszabású merénylet, amelyet iszlamista fegyveresek hajtottak végre. Januárban Párizsban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap és egy kóser bolt elleni támadásban összesen 17-en haltak meg.

Tengerparti szállodákat támadtak meg Tunéziában

A külügyminisztérium szerint nincs magyar halálos áldozata a tunéziai terrortámadásnak. Szúsza városában 37-en, köztük több német és brit turista vesztette életét, amikor fegyveresek tengerparti üdülőkomplexumokra támadtak. Az egyik elkövetőt lelőtték, egy másik elmenekült. Helyszíni beszámolók szerint a strandon kezdődött a lövöldözés, a fürdőzők a szállodákba menekültek a támadók elől. Bővebben >>>

Kuvaitban egy síita mecsetet robbantottak fel terroristák. A merényletben 25 ember halt meg és több mint kétszázan megsebesültek. A robbantás idején mintegy kétezer hívő imádkozott a mecsetben. A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, erről internetes közösségi oldalakon nyilatkoztak. A terrorszervezet korábban utalt arra, hogy merényleteket terveznek a most zajló ramadán, az iszlám böjti hónap idején.

Pintér: Terroristák ezreiből válhatnak menekültek

Ha a nemzetközi koalíció legyőzi az Iszlám Állam fegyvereseit, akkor több ezer terroristából válhat menekült – erről a belügyminiszter beszélt egy konferencián. Pintér Sándor szerint ezért is indokoltak a kormány szigorításai. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!