2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Obama: Reményt adunk

2016. július 10., vasárnap 22:17, frissítve: kedd 16:54

Spanyolországba látogatott az amerikai elnök. Barack Obama a varsói NATO-csúcs után utazott Madridba, ahol a dallasi rendőrgyilkosság miatt csak rövidített programon vett részt. Találkozott a királlyal, a miniszterelnökkel, és egy amerikai haditengerészeti bázist is meglátogatott.

Páncélozott autókaravánnal érkezik az amerikai elnök a madridi Moncloa-palotához. Ez az első alkalom, hogy Obama a spanyol fővárosba látogatott. Eredetileg két napra érkezett volna, de a dallasi lövöldözések miatt csak egy napot maradt.

Latin-Amerikáról, valamint az Egyesült Államokban történt és azóta is folyamatosan zajló faji villongásokról beszélgetett az amerikai elnök és a spanyol miniszterelnök. Barack Obama szerint az amerikai rendőröknek nagyobb toleranciát kellene tanúsítaniuk szolgálatteljesítés közben, de türelmesebbnek kellene lenniük azoknak is, akik a másik oldalon állnak.

„Az olyan mozgalmakban, mint a „Fekete életek számítanak”, mindig lesznek olyan emberek, akik ostobaságokat vagy meggondolatlanságokat vagy kemény, esetleg túl általánosított dolgokat mondanak, és nem gondolom, hogy a jó értelemben vett aktivistákat, akik a helyes dolgokat teszik és békésen tüntetnek, kellene felelőssé tenni mindenért, ami egy tüntetésen történik” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

Barack Obama Madridból a dél-spanyolországi Rota haditengerészeti bázisra repült, amely a legnagyobb amerikai támaszpont a dél-európai országban több mint 3000 katonával. Az amerikai elnök itt az Egyesült Államok és Európa szövetségéről beszélt.

„Továbbra is egymás mellett állunk, hogy szembenézzünk a jelen kihívásaival, a terroristacsoportokkal, amelyek pusztítani akarnak, és nemcsak azért fogunk győzni, mert erősek vagyunk katonailag, hanem mert az értékeinket képviseljük, a különbözőségünket, egymás tiszteletét és annak visszautasítását, hogy megosszanak minket vallási, etnikai vagy nemzetiségi alapon. A humanitárius krízisek terén segítséget és reményt fogunk adni azoknak, akik rászorulnak” – fogalmazott az amerikai elnök.

A haditengerészeti bázison tett látogatása után az elnök visszatér az Egyesült Államokba. A Fehér Ház még nem hozta nyilvánosságra, hogy Barack Obama mikor látogat majd el Dallasba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!