2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Nem lesz tűzparancsuk a határvadászoknak

,

2015. augusztus 26., szerda 17:15, frissítve: csütörtök 08:55

Szeptembertől mintegy 2 ezer fős határvadász alakulatot vezényelnek a szerb–magyar határra – jelentette be az országos rendőrfőkapitány. A Fidesz és a Jobbik a hadsereget is bevetné a migránsok megállítására. A nagyobbik kormánypárt országgyűlési határozati javaslattal, míg a Jobbik az Alaptörvény módosításával teremtené meg ennek jogi lehetőségét. A MSZP ideiglenes menekülttáborokat állítana fel, a Demokratikus Koalíció pedig kormányzati kommunikációs trükkről beszél.

Nem lesz tűzparancsuk a határvadászoknak – jelentette be az országos rendőrfőkapitány. A kétezer fős egység szeptembertől teljesít szolgálatot a déli határszakaszon. Központjuk Szegeden lesz, működésüket pedig törvény szabályozza majd. „A határrendészeti bevetési osztály alkalmazására speciális, különös szabályok nem lesznek. Feladataikat a rendőrségi törvényben és a rendőrség szolgálati szabályzatában foglaltak szerint fogják végrehajtani. Számukra nincs és nem lesz tűzparancs kiadva” – szögezte le Papp Károly.


A Jobbik a Honvédséget is a szerb–magyar határra vezényelné. Az Alaptörvény módosításával hatalmaznák fel a hadsereget arra, hogy megállítsa és visszafordítsa a bevándorlókat. „Nem díszszázadnak szeretnénk odavezényelni a Magyar Honvédséget, olyan eszközöket szeretnénk biztosítani a Honvédség számára, amely emberi élet kioltására nem alkalmas, de arra viszont igen, hogy megállítsa a határainkra érkező bevándorlókat. Ez lehet akár könnygáz, lehet vízágyú, lehetnek egyéb eszközök, a lényeg az, hogy Magyarország határain ne jöhessen át bevándorló” – mondta Vona Gábor.

A Fidesz is a honvédség bevetését kezdeményezi – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke. „Összehívtuk szeptember elsejére, keddre, még a parlamenti ülés előtt a nemzetbiztonsági bizottság és a honvédelmi bizottság együttes ülését. És ezen az együttes ülésen a bizottság egy olyan határozati javaslatot fog előterjeszteni, amely lehetővé teszi a határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos stratégiák tekintetében, hogy a Honvédséget, ha szükséges, akkor be lehessen vetni, másrészt felhatalmazza a kormányt arra, hogy ezt megtegye” – mondta Németh Szilárd.

A szocialisták nagy kapacitású ideiglenes menekülttáborokat létesítenének a határ közvetlen közelében, lakott területen kívül, továbbá a készenléti rendőrséget vezényelnék a térségbe. „Határozati javaslattal nem lehet alkotmányt felülírni, az én tudomásom szerint. Persze lehet, hogy unortodox megoldásokban annyira nem vagyok még jártas, de határozati javaslattal alkotmányt még 8/3-al sem lehet felülírni. De amíg nem látjuk ezeket a papírokat, addig nem tudok önnek mit mondani” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP szerint alkalmatlan a kerítés a probléma kezelésére, a kormány pedig elszigetelte az országot az Európai Unión belül. „Nagyon remélem, hogy jelenleg Magyarországon senkinek nem fogant meg az a gondolat a fejében, hogy a katonákat azért vezényelnék a határra, hogy ott fegyverhasználatra kerülne sor. El tudom képzelni, hogy a Fidesz és a Jobbik egymással kapcsolatos versenyében vadabbnál vadabb gondolatok kerülnek előtérbe, viszont azért próbáljuk meg a józan észt alkalmazni még a mostani, nehéz helyzetben is” – fogalmazott Szél Bernadett.

A migránsözön ellenére a Demokratikus Koalíció elbontaná a műszaki határzárat. A katonák határra vezényléséről szóló híreket pedig a kormány kommunikációs trükkjének tartják.

Az érdektelenség volt az ok

Brüsszel menekültügyben tanúsított érdektelensége miatt volt szükség a déli határzárra. Erről is beszélt Balog Zoltán a német közszolgálati rádióban. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy a Földközi-tenger helyett a balkáni térség és Magyarország válik a migránsok fő útvonalává, azonban Brüsszel erre nem reagált. Hozzátette: reméli, hogy a kormány intézkedései az uniós vezetőket is gyorsabb reakcióra ösztönzik majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!