2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nagyvárosokat öntött el az áradás

2015. december 28., hétfő 17:57, frissítve: kedd 09:45

Európában is ítéletidő pusztít. Észak-Angliában a heves esőzések utáni áradás nagyvárosokat öntött el. Manchester, Leeds és York több negyede is víz alá került - a mentésben már a hadsereg is részt vesz.

Brit katonák százai segítik a katasztrófavédőket az árvíz által leginkább sújtott Nyugat-Yorkshire tartományban. A térség hetven éve nem látott áradást szenvedett el. Az elmúlt napokban annyi eső esett, amennyi máskor egy hónap alatt szokott. A hadsereg több száz embert telepített ki az otthonából. „A pince tele van vízzel, teljesen tele, a plafonig. A segítségre várunk, várunk valakire, aki megoldja ezt a helyzetet, mert az áramszolgáltatás is leállt. Ez minden üzletet érint itt” – mondta az egyik kereskedő.

A nyugat-yorkshire-i helyi önkormányzat szerint hasonló katasztrófára még nem volt példa. „Állandó egyeztetésben vagyunk a kormánnyal, hogy biztosítsuk az árvízvédelmi kiadásokhoz szükséges forrásokat, hogy a védekezéssel megakadályozható lett volna-e az, ami most történt, az nehéz kérdés. Azt hiszem, hogy példa nélküli, ami most történt, de szükség van tervek kidolgozására, hogy ez még egyszer ne történhessen meg” – fogalmazott egy helyi képviselő.

A helyszínre látogató brit miniszterelnök több pénzt ígért az árvíz sújtotta régióknak. „Természetesen meg kell vizsgálnunk, hogy mi történt az áradás során ott, ahol működtek az árvízvédelmi rendszerek, és meg kell nézzük azokat is, ahol nem, ahol nem voltak kellően magasak, és azt is, hogy mit tudunk még tenni” – szögezte le David Cameron brit miniszterelnök.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy eddig 100 millió fontot költöttek védekezésre és további 280 milliót terveznek költeni csak Yorkshire-ben. A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég szerint az áradások okozta gazdasági veszteség elérheti az 1.3 milliárd fontot, vagyis átszámítva 553 milliárd forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!